De dictatuur van de Grachtengordel: Amsterdam wordt steeds dominanter

Opinie
donderdag, 12 januari 2017 om 7:58
welingelichtekringen header 1
Terwijl het land vergrijst verjongt en veryupt de stad en vooral Amsterdam. Dus maakt Amsterdam zich druk over andere dingen dan de rest van het land. En naar wat Amsterdammers vinden wordt beter geluisterd dan naar wat de rest van Nederland vindt. In Amsterdam is zo een culturele elite ontstaan die de maatschappelijke agenda bepaalt,
Die culturele elite bepaalt voor een groot deel de maatschappelijke agenda, constateert Josse De Voogd, onderzoeker op het raakvlak van geografie en politiek, met bijzondere interesse voor de verschillen tussen regio's in Het Parool.
. "Amsterdammers kunnen, ongeacht hun inkomen, makkelijker meedoen aan het debat. Ze zitten aan tafel bij De wereld draait door, of ze schrijven opiniestukken."
Zo ontstaan misverstanden. Amsterdammers horen hun mening terug, van elkaar, op tv of in de krant en gaan vanzelf denken dat die de standaard is.
Dat elders in het land anders wordt gedacht over migratie of Zwarte Piet, wil er niet in. Amsterdammers begrijpen vaak niet dat mensen in de rest van het land geen problemen hebben met Zwarte Piet, dat ze vluchtelingen bij aankomst niet direct omarmen en dat genderneutrale toiletten nog geen usance zijn in het dorpshuis, zoals Het Parool het formuleert
"Het is tijd dat Amsterdammers een beetje dimmen," zegt De Voogd. Of in elk geval vaker de stad uit gaan en zich ook echt interesseren voor de problemen die elders leven. "De stad heeft altijd vooropgelopen, maar lijkt nu juist achter de feiten aan te lopen."
Bron(nen): Het Parool