De Grote Depressie in de jaren dertig leidde tot armoede en ellende voor miljoenen Amerikanen. Tegelijk ontstond ook een populistisch ressentiment tegen de rijken.
Zo werd ene Huey P. Long, gouverneur van Louisiana, populair bij talloze Amerikanen door op te komen voor de gewone man en te strijden tegen de heersende klasse. Long riep een protestbeweging in het leven, ‘Share Our Wealth Society,’ was veel op de radio te horen en reisde door het land met maar een doel: een radicale herverdeling van de welvaart. Zo pleitte hij voor huishoudgeld voor iedereen (5.000 dollar, nu 80.000 dollar) en andere vormen van bijstand. Hoe deze uitgaven te financieren? Door hogere belastingen voor miljonairs. Wie meer dan acht miljoen dollar bezat, moest dat bovenmatige deel zelfs in z’n geheel inleveren.
Het kan bijna niet anders, zo meent The Wall Street Journal, of we zullen opnieuw te maken krijgen met dergelijke sentimenten. En er zullen politici opstaan die soortgelijke opvattingen gaan verkondigen. Misschien zelfs wel de nieuw-gekozen president, zo wordt er omineus aan toegevoegd. Er zijn nog maar weinig mensen die zich kunnen herinneren hoe de demonisering van de rijken in z'n werk ging, maar dat zal snel veranderen, aldus de WSJ.
Miljoenen eenvoudige Amerikanen worden financieel door de crisis getroffen, massa-ontslagen vinden op dit moment plaats en het vooruitzicht dat de recessie op z’n minst nog enkele jaren zal duren, maakt één ding zeker: de populistische revolte is in aantocht.
Bron(nen): The Wall Street Journal