“Ook Tonga wil Bitcoin als wettig betaalmiddel gaan invoeren”

Partnerposting
dinsdag, 18 januari 2022 om 12:17
unknown 7

El Salvador had de wereldprimeur: halverwege 2021 voerde het Centraal-Amerikaanse land als eerste land ter wereld de Bitcoin (BTC) in als wettig betaalmiddel, zoals te lezen valt op de website voor nieuws en informatie of cryptovaluta Bitcoins altcoins. Dat voorbeeld doet volgen, lijkt hier ook het geval te gaan zijn. Een voormalig parlementslid van Tonga beweert dat zijn land in november 2022 ook Bitcoin gaat accepteren als wettig betaalmiddel. Meer dan 100.000 Tonganen zou dan het Bitcoin-netwerk kunnen gaan gebruiken voor betalingen.

Wetsvoorstel

Lord Fusitu’a, het voormalig parlementslid in kwestie, bespreekt de kwestie in een serie tweets op zijn Twitteraccount. Hij beschrijft een vijfstappenplan dat moet leiden naar de adoptie van Bitcoin als een wettig betaalmiddel in de Polynesische eilandstaat. Fusitu’a spreekt van een wetvoorstel dat gemodelleerd is naar eenzelfde wetsvoorstel in El Salvador en daar zelfs bijna identiek aan zou zijn. Speculaties die vorig jaar opkwamen over Tonga als één van de volgende landen om Bitcoin te adopteren lijken daarmee op waarheid gebaseerd te zin. Die speculaties waren overigens gebaseerd op een podcast met diezelfde Lord Fusitu’a.

Geldoverboekingen uit het buitenland

Maar wat heeft Tonga er eigenlijk aan om Bitcoin te accepteren als wettig betaalmiddel? De afgelegen eilandstaat is afhankelijk van geldoverboekingen uit landen als de Verenigde Staten, Australië en Nieuw-Zeeland. Een schatting van de International Finance Corporation zegt daar meer inkomsten uit ontvangt dan enige ander land in de hele wereld, om precies te zijn tot wel 30 procent van een gemiddeld gezinsinkomen. Hoe dat kan? Er wonen meer Tonganen buiten Tonga dan in de eilandstaat zelf. Voor hen en hun familie in Tonga is het van zeer groot belang dat er gemakkelijk én goedkoop geld overgeboekt kan worden.

Circulaire economie

Er zijn volgens Fusitu’a ook binnenlandse voordelen aan het accepteren van Bitcoin. Tonga zou met Bitcoin een circulaire economie kunnen creëren. Dat kan mede omdat het land dunbevolkt is. Toch zijn er ook nog uitdagingen die het succes van het invoeren van Bitcoin en het creëren van die circulaire economie in de weg staan. In 2017 was nog maar 50 procent van de inwoners van Tonga aangesloten op het internet, wat noodzakelijk is om van de blockchain van Bitcoin gebruik te kunnen maken. Volgens Fusitu’a heeft vandaag de dag echter meer dan 90 procent van de inwoners van het land een smartphone met internet. Daarmee zou het probleem al grotendeels verholpen moeten zijn.