Het kabinet wil de btw op sport verhogen van 9 naar 21 procent. Een fors verschil dat de zorgkosten alleen maar opdrijft, meent econometrist Willem de Boer van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.
"Sportdeelname is een belangrijke voorspeller van zorgkosten", zegt hij bij de NOS. De Boer ontdekte in zijn onderzoek dat sportdeelname, meer nog dan bewegen, impact heeft op gezondheidsverschillen.
Een buurt waar meer mensen sporten heeft lagere zorgkosten. "In een wijk waar één procent meer mensen aan verenigingssport doet, zijn de zorgkosten 25 euro lager per persoon per jaar..." klinkt het veelbetekenend. "Er zit ontzettend veel maatschappelijke waarde in sport: van gezondheid tot sociale verbinding."
D66-leider Rob Jetten somde tijdens de Algemene Beschouwingen al op: "Zwemlessen gaan van 1.400 euro per jaar naar 1.600 euro. Een jaar fitness van 495 naar 550 euro. Van 399 naar 455 euro voor een Formule 1-kaartje."
Een flinke prijsverhoging die lang niet iedereen kan betalen. Econometrist De Boer: "Voor midden- en hogere inkomens maak ik me niet zo'n zorgen, die zien sneller het belang van sporten, maar aan onderkant van de samenleving is het veel zorgwekkender. Die moeten dan moeilijke keuzes maken, zoals zichzelf of hun kinderen niet meer laten sporten."