Dankzij 'methode Laurentien': Toeslagenaffaire gaat mogelijk 14 miljard kosten

Politiek
maandag, 13 mei 2024 om 18:03
bijgewerkt om maandag, 13 mei 2024 om 22:47
schermafbeelding 2024 05 13 om 181024

De afhandeling van de toeslagenaffaire dreigt nog 5 miljard euro duurder uit te vallen dan gedacht. Uit een geheime notitie van het ministerie van Financiën, die de NOS heeft ingezien, blijkt dat de kosten van de hersteloperatie ongekend hoog kunnen oplopen. Daarmee zouden de kosten oplopen tot 14 miljard.

Een van de oorzaken zou zijn dat mensen die zich melden niet meer hoeven te bewijzen welke schade ze hebben geleden.

Dat is vooral het gevolg van een nieuwe methode om slachtoffers te compenseren, die wordt uitgevoerd door een stichting van prinses Laurentien, blijkt uit de notitie. Gemiddeld krijgen gedupeerden via de nieuwe methode 128.000 euro schadevergoeding.

De kosten voor de hersteloperatie waren al veel hoger dan aan het begin voor mogelijk werd gehouden. Aanvankelijk werd gedacht dat een half miljard euro genoeg zou zijn om slachtoffers te compenseren. Eerder dit jaar groeide het budget voor de hersteloperatie al naar ruim negen miljard euro.

En dat kan dus ruim veertien miljard euro worden als het kabinet doorgaat op de ingeslagen weg, met 'de methode Laurentien'. Demissionair minister van Financiën Van Weyenberg is daar ook van op de hoogte gesteld.

Het ministerie van Financiën beantwoordt veel vragen van de NOS hierover niet. Wel laat een woordvoerder van staatssecretaris Aukje de Vries voor Toeslagen weten dat de methode Laurentien gestart is als een "grootschalige pilot". "Zoals eerder gemeld aan de Tweede Kamer zal op basis van een evaluatie van deze pilot binnenkort een kabinetsbesluit worden genomen over het vervolg van de nieuwe schaderoute en zal de Tweede Kamer hierover worden geïnformeerd."

'Methode Laurentien'

De methode Laurentien' is bedacht door de door de prinses opgerichte Stichting Gelijkwaardig Herstel. Deze biedt ouders een alternatief voor de moeizame hersteloperatie van de Belastingdienst.

De prinses voelt zich naar eigen zeggen sterk betrokken bij de gedupeerden. Ze zei zich te schamen voor het toeslagenschandaal. Daarom ontwikkelde ze samen met gedupeerden een methode om de hersteloperatie te versnellen.

Ouders kunnen bij de stichting hun verhaal één keer doen en op basis van elementen uit het verhaal wordt een compensatie berekend. Is er bijvoorbeeld sprake van een scheiding in de tijd dat de stress door de toeslagenaffaire opliep, dan staat daar een standaardbedrag voor.

De affaire, die kon ontstaan door doorgeslagen zorg over fraude, zou dus wel eens kunnen eindigen in grootschalige fraude.