De burgemeester die aftrad wegens (een zweem van) corruptie (huisje in Bulgarije), een CEO die zijn zakken vulden nadat hij een bedrijf (PCM) mede om zeep had geholpen, een ponyfokker die een cadeautje verdiende vanwege een goede invalbeurt als voorzitter, een gepensioneerde senator zonder enige ervaring, die nergens verstand van heeft, dus ook niet van defensie. Het CDA was altijd de partij die barstte van het bestuurlijk talent. Maar ook dat is voorbij.
De geroutineerde Van Haersma Buma won de strijd om het fractievoorzitterschap van de nog onbekendere Henk Jan Ormel. Maar voor die belangrijke plek gold ook Jack de Vries als een outsider, schrijft De Pers. Dat de voormalige spindoctor, die nog maar pas als staatssecretaris aftrad na een buitenechtelijke affaire, überhaupt in beeld was, geeft aan hoe hoog de nood is.
Beoogd minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner geldt weliswaar als bestuurlijke kei, maar ook hij is bepaald niet vrij van smet. Als minister van Justitie moest hij aftreden na de Schipholbrand in 2005 en ook in het CDA is lang niet iedereen blij over zijn optreden als minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
Het is de erfenis van het leiderschap van Jan Peter Balkenende, die vooral volgzaamheid beloonde. Potentiële kroonprinsen als Joop Wijn en Camiel Eurlings verdwenen onder mysterieuze omstandigheden.
SP-leider Roemer zaagt al aan de poten van Ben Knapen. "Ik wil het niet op de persoon spelen, maar als dit een indicatie is van de kwaliteit en het beleid van het kabinet, houd ik mijn hart vast', zegt SP-fractievoorzitter Emile Roemer. 'Het moet een primeur zijn dat iemand bewindspersoon wordt die in een raad van bestuur zat waarvan koers het predicaat wanbeleid kreeg.' Knapen vertrok in 2006 bij PCM, uitgever van o.a. De Volkskrant, nadat de commissarissen in 2005 het vertrouwen in hem hadden verloren. Hij kreeg 1,5 miljoen euro mee. Onderzoekers van de Ondernemingskamer noemden die vertrekregeling 'zeer ruimhartig en deels onterecht', omdat een eerder dienstverband van Knapen bij PCM was meegeteld.
Bovendien zou de regeling alleen gelden bij een regulier vertrek, terwijl Knapen moest opstappen omdat hij het niet kon. De nieuwe eigenaar van PCM, de Persgroep, deed een appèl op oud-bestuurders af te zien van onterechte bonussen, voor zover bekend zonder resultaat.
Volgens Roemer moet Knapen, nu nog lid van de WRR, zichzelf ook afvragen of hij staatssecretaris wil worden. 'Zoiets blijft je toch achtervolgen als bewindspersoon.'