Medewerkers van de opsporingsdienst FIOD zijn deze vrijdagochtend binnengevallen bij PVV-senator en voormalig verkenner Gom van Strien. De inval bij de PVV-politicus houdt verband met de aangifte die vorig jaar tegen hem werd gedaan wegens omkoping en oplichting. Dat bericht NRC.
Een woordvoerder van het Functioneel Parket bevestigt dat „in het kader van een lopend onderzoek” doorzoekingen hebben plaatsgevonden. Er zijn vooralsnog geen personen aangehouden.
Van Strien werd na de verkiezingswinst van de PVV in november door de partij aangewezen als verkenner. Nog geen week later onthulde NRC dat Van Strien in verband werd gebracht met een fraudezaak en dat een dochterbedrijf van de Universiteit Utrecht en het ziekenhuis UMC Utrecht aangifte tegen hem hadden gedaan van oplichting en omkoping.
Van Strien stapte na de onthullingen op als verkenner nog voor hij gesprekken met lijsttrekkers had gevoerd. In een verklaring schreef hij toen dat artikelen waren verschenen „over werkzaamheden in mijn verleden, waarin mijn integriteit in twijfel wordt getrokken”. Omdat hij vond dat hij door de „ontstane onrust” niet langer zijn werk als verkenner naar behoren kon uitvoeren, legde hij de functie neer.
Van Strien was tot 2009 directeur bij Utrecht Holdings, het bedrijf dat ontdekkingen van de universiteit op de markt brengt. De opbrengsten daarvan moeten ten goede komen aan de universiteit en het ziekenhuis. Uit het rapport van Deloitte bleek dat Van Strien en diens opvolger aandelen van spin-off-bedrijven in handen speelden van een vennootschap, genaamd Hereswint, waarvan hun vrouwen ieder 32 procent van de aandelen hadden. De andere aandeelhouders waren een vriend en een oud-buurman van Van Strien. Deze vennootschap zou tussen 2006 en 2018 rond de 2 miljoen euro aan dividendbetalingen hebben ontvangen.
Nadat hij was opgestapt als verkenner, sprak Van Strien in De Telegraaf van een „politieke afrekening”. Hij stelde voor zijn activiteiten als directeur van Utrecht Holdings toestemming te hebben gehad van de raad van commissarissen. Maar in de Volkskrant stelde Utrecht Holdings vervolgens dat dit niet klopte. „Van Strien heeft de persoonlijke betrokkenheid van zijn echtgenoot en die van de andere aandeelhouders bij Hereswint altijd verborgen gehouden voor de raad van commissarissen. Dit is ook door alle commissarissen bevestigd.”