Experts zijn er niet van overtuigd dat het een goed idee is om een partijloze premier te benoemen, zoals nu met Dick Schoof gaat gebeuren. Sterker nog, ze zien vooral veel nadelen, leggen ze uit aan RTL Nieuws.
Volgens universitair docent politicologie Simon Otjes heeft hij bijvoorbeeld al snel minder informatie dan de andere bewindspersonen, omdat hij geen deel uitmaakt van de bewindspersonenoverleggen (bpo's). "Dat is een belangrijke manier van werken nu. En Schoof kan er last van krijgen omdat hij minder informatie heeft dan de coalitiepartijen", zegt Otjes. "Als premier wil je namelijk vooral weten wat anderen van plan zijn en geen verrassingen tegenkomen."
Hoogleraar staatsrecht Wim Voermans denkt ook dat het hem aan politiek gewicht ontbreekt, omdat Schoof zelf geen verkiezingen heeft gewonnen." En juist dat is nodig om iets voor elkaar te krijgen", aldus Voermans. "Maar Schoof heeft dat politieke gewicht dus niet. En dat zou weleens lastig kunnen worden."
Ook internationaal wordt het lastiger. "In internationaal verband wordt je onmiddellijk de maat genomen. Het zijn een soort statusdingetjes, maar het ontbreekt Schoof ook internationaal aan politiek gewicht, omdat hij niet gekozen is", zegt Voermans.
Verder vindt Otjes de optredens van Schoof voor de pers 'ongemakkelijk'. "Hij is niet gewend om op te treden voor camera's. Maar de afgelopen tientallen jaren was een belangrijk onderdeel van het werk van een premier ook het 'verkopen' van het kabinetsbeleid. En dan zie je dat Schoof daar weinig ervaring mee heeft. En dat is lastig met een kabinet zoals dit, waar een deel van de bevolking veel twijfels over heeft. Juist dan is dat verkopen van beleid zo belangrijk."