De grootste Chinese banken weigeren sinds kort betalingen uit Rusland te verwerken. Banken in Turkije en de Verenigde Arabische Emiraten willen dezelfde maatregelen treffen. Omdat het SWIFT-systeem Rusland al langer uitsluit, doemen er problemen op voor Russische banken, klanten, en uiteindelijk voor Poetin en de staat van de Russische economie.
Het leek erop dat de Chinese president Xi Jinping en zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin een 'onbegrensde vriendschap' hadden, want ook na de Russische invasie in Oekraïne hield Xi de banden met Moskou warm. “Maar met vriendschap is het een beetje hetzelfde als met principes: ze moeten niet te veel geld kosten”, vertelt Ruslandcorrespondent Joost Bosman aan BNR.
Secundaire sancties
Het lijkt erop dat de grote Chinese banken bang zijn voor de gevolgen van secundaire sancties die door het Westen kunnen worden opgelegd als ze Russische betalingen blijven accepteren. Dit kan flink in de papieren gaan lopen; iets dat China er niet bij kan hebben met de economische tegenwind die ze op het moment trotseren.
“Volgens een Russische econoom kan dit voor de nodige economische problemen zorgen, omdat via het SWIFT-systeem al geen betalingen meer kunnen plaatsvinden. De Chinese variant daarvan weigert nu ook het betalingsverkeer in stand te houden, en nieuwe regelingen zijn complex en duurder. Dus de import van Chinese goederen wordt ook duurder, waardoor de hoge inflatie in Rusland nog verder wordt aangewakkerd”, legt de correspondent uit.
Handhaving
“Alles valt of staat met de handhaving”, concludeert Bosman. “Als er voortdurend transacties worden blootgelegd die duiden op hulp aan Rusland door derden, dan zullen andere landen zich ook achter het oor gaan krabben.”