Na twee mislukte ministerschappen nu dus verantwoordelijk voor chaos in de formatie

Politiek
donderdag, 08 februari 2024 om 14:10
bijgewerkt om vrijdag, 09 februari 2024 om 10:18
anp 306053561

Ronald Plasterk trok als minister vooral de aandacht door twee zaken die niets te maken hadden met zijn departementen. In Balkenende IV was hij minister van Onderwijs, in Rutte 2 minister van Binnenlandse Zaken. Toch herinneren veel mensen hem vooral van de modieuze hoeden die hij ging dragen tijdens zijn ministerschap. Of van het feit dat hij in zijn ministeriële werkkamer een fotostudio had geplaatst. Iedere bezoeker die Plasterk voor het eerst bezocht werd door hem gefotografeerd. Hij gebruikte uiteraard een Hasselblad-camera.

Die ministerschappen leidde tot zeer weinig. Bij Binnenlandse Zaken was zijn grote project het opdelen van Nederland in landsdelen. Groningen, Friesland en Drenthe zouden bijvoorbeeld plaatsmaken voor Noord. Binnen een half jaar werd duidelijk dat voor dat plan bijna geen steun was. De resterende drie jaar van zijn ambtstermijn restte ome Rhoon weinig anders dan burgemeesters benoemen. En bezoekers fotograferen.

Op Onderwijs had Plasterk een onthullende bijnaam: minister van Feesten & Partijen. Hij had - anders dan zijn voorgangers en opvolgers - cultuur en media in zijn eigen portefeuille gestopt en niet overgelaten aan de staatssecretarissen (die deden het onderwijs). Er ging dan ook geen boekpresentatie of cultuurprijs uitreiking voorbij voor de minister. Hij kwam vroeg en ging laat.

En dan was er nog zijn poging leider van de PvdA te worden. Dat vonden te weinig mensen een goed idee.

En nu is de talentvolle wetenschapper en ondernemer (want daarin floreert hij wel) terug in Den Haag. Hij wilde meteen toen Geert Wilders hem vroeg verkenner te worden als opvolger van Gom van Strien, die een oplichter bleek.

En Plasterk heeft vast mooie dromen gehad toen in de aanvang van zijn verkenning werd gedacht dat hij premier zou kunnen worden van dat kabinet met de PVV. Als representant van die PVV. Want Wilders en Plasterk hebben op Aruba mooie vriendschappelijke banden opgebouwd.

Maar ook als informateur is Plasterk mislukt. Het enige wat hij moest doen is verkennen of een extreemrechts kabinet een kans zou hebben. Hij slaagde er niet in de orde te handhaven. Hij slaagde er zelfs niet in de onderhandelaars te verbieden te twitteren. De laatste twee dagen voerden de onderhandelaars hun gesprekken zonder Plasterk, die als hinderlijk werd ervaren.

In het kamerdebat (vermoedelijk woensdag a.s.) zal hij veel kritiek krijgen. Van de oppositie, maar ook van minstens een van de onderhandelaars. En daarmee is de politieke droom van Ronald voorbij.