Netanyahu raakt controle kwijt over oorlog: 'Chaos op meerdere fronten'

Politiek
woensdag, 19 juni 2024 om 9:36
anp 501378282

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zit in een politieke spagaat en heeft daardoor geen controle meer over de oorlog. Taferelen binnen de Israëlische politiek en het leger 'lijken steeds meer op een chaos uit te draaien', zegt defensiespecialist Peter Wijninga op BNR.

Het leger kondigt regelmatig gevechtspauzes aan, terwijl een woedende Netanyahu hier helemaal niets van wil weten. Hij noemde de houding van het leger 'onaanvaardbaar' en zei dat hij vooraf niet op de hoogte was gebracht over de 'tactische gevechtspauzes'. Maar nu blijkt dat de premier hierover heeft gelogen.

Oorlogskabinet opgeblazen

Wijninga ziet 'chaos' ontstaan op meerdere fronten. Zo stapte de relatief gematigde politicus Benny Gantz uit het oorlogskabinet, waarna Netanyahu het oorlogskabinet ontbond uit angst voor zijn extremistische minister Itamar Ben-Gvir. “Netanyahu blijft nu zitten met zijn ultrarechtse religieuze coalitiepartners, die eigenlijk niet willen weten van een einde van de oorlog voordat Hamas totaal vernietigd is.”

Extremisten hebben touwtjes in handen

Zijn extremistische partners houden nu het premierschap van Netanyahu overeind. En voor wat hoort wat. “Zij zijn tegen gijzelaardeals, tegen bestanden en tegen humanitaire hulp. Dat is lastig opereren als de hele wereld om je heen eigenlijk zegt dat er een bestand en humanitaire hulp moet komen, met uiteindelijk een einde aan de oorlog', legt Wijninga uit.

De spagaat van Netanyahu

Ook het Israëlische leger zit in een benarde positie door de spagaat waarin Netanyahu zich bevindt. “Aan de ene kant worden ze geconfronteerd met een onmogelijke opdracht, de vernietiging van Hamas. En aan de andere kant voeren ze tactische pauzes in om humanitaire hulp toe te laten.” Dat de premier doet alsof hij van niets weet, snapt Wijninga wel. “Het zal ongetwijfeld bekend zijn bij Netanyahu. Maar hij kan aan zijn religieus-rechtse achterban niet laten merken dat hij daarmee akkoord is. Daardoor zie je nu tweespalt naar buiten toe.”

Geen plan

“Het kan ook wel terugslaan op de situatie in Israël zelf”, vermoedt de defensiespecialist. “Eigenlijk moet je nu eensgezindheid tonen, zeker naar buiten toe. Het grote probleem in Israël is dat men geen eenduidige opinie kan vormen over het uiteindelijke doel en wat er moet gebeuren als ze die oorlog uiteindelijk toch gewonnen hebben. Wat gebeurt er dan met Gaza? Er is geen plan”, besluit Wijninga.