Niet de cijfers die je aanlevert, maar je afkomst, geslacht of leeftijd bepalen bij de Belastingdienst of je op de zwarte lijst komt na handmatige controle aan 'de poort'. Daarover
schrijft onder meer de Volkskrant.Dat concludeert PricewaterhouseCoopers (PwC) die in opdracht van het ministerie van Financiën onderzoek deed naar de omstreden fraudesignaleringsvoorziening (FSV) van de Belastingdienst. Bij verdenking van belastingfraude kwamen mensen op deze zwarte lijst met FSV-registraties.
In totaal komen er 12 miljoen belastingaangiftes binnen bij de Belastingdienst. Enkele duizenden worden met de hand gecontroleerd. Een groot deel van de toeslagenslachtoffers kwam op de zwarte lijst na zo'n handmatige controle.
De controleurs kregen een 'daderprofiel' op basis waarvan ze bepaalden of iemand op de lijst moest of niet. Dat profiel schreef voor vooral te letten op jonge mannen zonder fiscale partner, ‘vaak van buitenlandse komaf’, en van wie het werkelijke inkomen mogelijk afweek van dat in de aangifte.
'Een deel van de doorselectie door de analisten aan de poort was meer gericht op karakteristieken van de belastingplichtige dan op karakteristieken van het fiscale risico’, aldus PwC. Het frauderisico werd bepaald op basis van nationaliteit en leeftijd, en in sommige gevallen op ‘met persoonlijke kenmerken samenhangende fiscale factoren’, zoals donaties aan moskeeën, meldt het accountantskantoor. ‘Aangiften met gelijke fiscale risico’s worden niet gelijk behandeld’, klinkt het nog.