Het is hommeles in Zuid-Korea. De regering is van plan volgende week de vergunningen van duizenden medische stagiairs en artsen in opleiding (AIO's) in te trekken, omdat het merendeel van hen al weken staakt. Al honderden operaties en andere medische behandelingen zijn hierdoor noodgedwongen afgezegd.
Meer dan 90 procent van de 13.000 AIO's in Zuid-Korea is al een maand in staking. Ze protesteren hiermee tegen de scherpe verhoging van het collegegeld die is aangekondigd. In totaal zijn er 140.000 artsen in het Aziatische land actief, maar in sommige grote ziekenhuizen is meer dan één op de drie nog AIO. Zij doen belangrijk assisterend werk. Door hun werkweigering moeten vele operaties nu verzet worden, schrijft Yahoo.
Zuid-Korea heeft te maken met een snel verouderende bevolking, terwijl het aantal dokters relatief erg laag is vergeleken met andere ontwikkelde landen. Met de aangekondigde maatregel – rebellerende AIO's kunnen een schorsing van tenminste drie maanden voor de kiezen krijgen – hoopt de regering dat de artsen nu eieren voor hun geld kiezen.
“We roepen hen nogmaals op om onmiddellijk weer aan de slag te gaan; niet alleen voor het welzijn van de patiënten, maar ook voor hun eigen toekomstige carrières. Deze uitputtende ziekenhuisstakingen moeten zo snel mogelijk ophouden”, zegt staatssecretaris van Volksgezondheid Park Min-soo. “Zoals we al vaker hebben gezegd, we zullen de AIO's die snel weer terugkeren op hun werkpost beter behandelen dan hun collega's die door blijven staken.”