Topwetenschapper weigerde Trumps onbewezen coronamedicijn te gebruiken en werd ontslagen

Politiek
donderdag, 23 april 2020 om 11:48
welingelichtekringen header 1
Een belangrijke Amerikaanse viroloog zegt te zijn ontslagen, nadat hij tegen president Trump inging en weigerde om het middel hydroxychloroquine op grote schaal in te zetten als coronamedicijn. Dat meldt The New York Times woensdag.
Hoewel er geen enkel bewijs was, bleef Donald Trump het malariamiddel lange tijd aanprijzen als medicijn tegen Covid-19. Onderzoek heeft nu uitgewezen dat het niet werkt tegen het coronavirus en de ziekte zelfs kan verergeren.
"Ik weigerde het brede gebruik van chloroquine en hydroxychloroquine, zoals dat door de Trumpregering werd gepromoot, terwijl er geen wetenschappelijk bewijs voor was," zegt Rick Bright, die de baas was van een belangrijke Amerikaanse gezondheidsinstantie, tegen de New Yorkse krant. "Door mij aan de zijlijn te zetten in deze pandemie en politiek boven wetenschap te plaatsen, zet je levens op het spel," vervolgt Bright.
Ronald Klain, die de Amerikaanse reactie op de ebola-uitbraak leidde in 2014, viel hem bij op Twitter: "Dr. Bright is een professional, een expert op het gebied van vaccins. Als dit waar is, dan is het opnieuw het bewijs dat de regering politiek belangrijker vindt dan wetenschap en veiligheid."
Bright, die zich al zijn hele leven inzet voor de ontwikkeling van vaccins, is ontslagen en op een veel minder belangrijke positie neergezet. "Ik ben ervan overtuigd dat deze transfer het gevolg is van mijn weerstand om de miljarden dollars die zijn vrijgemaakt te steken in onbewezen medicijnen en vaccins in plaats van in veilige en wetenschappelijk bewezen oplossingen. Ik spreek me uit, omdat wetenschap de weg moet leiden in de strijd tegen dit dodelijke virus en niet politiek."
Donald Trump zei woensdag op een persconferentie dat hij Bright niet kende en niets met het ontslag te maken had.
Bron(nen): The Guardian