Het is vandaag weer Prinsjesdag. Traditiegetrouw leest de koning dan de Troonrede voor, die de opening vormt van het nieuwe parlementaire jaar. Maar schrijft Willem-Alexander de toespraak zelf? Nee, dat doet het kabinet.
"Alle ministers leveren hun bijdrage aan de tekst en de minister-president is een soort eindredacteur die er een lopende tekst van maakt", zegt bijzonder hoogleraar parlementaire geschiedenis Bert van den Braak
tegen RTL Nieuws.De minister-president overlegt wel met de koning over de inhoud. Willem-Alexander kan er ook zelf een persoonlijke noot aan toevoegen over iets dat voor hem belangrijk was het afgelopen jaar. "Maar meestal komt 99 procent van de tekst van de minister-president en slechts een heel klein stukje van de koning", legt de hoogleraar uit.
"Het concept van de Troonrede komt op het bureau van de koning, maar hij gaat er niet aan schaven", vertelt ook koningshuisverslaggever Sander Paulus. Tijdens het gesprek met in dit geval Dick Schoof kan de koning wel accenten leggen. "En dan hopen dat de minister-president daar iets mee doet."
Wat Schoof en Willem-Alexander bespreken blijft geheim. "Dat is dus speculeren. Maar de koning vindt het belangrijk dat de Caribische gebiedsdelen worden benoemd en staat bekend als iemand die wil verbinden en aanmoedigen", zegt Paulus.