Het lijkt vanzelfsprekend dat je 'tegen' Rusland bent, maar dat is vanuit een westers perspectief gedacht. Niet alleen in China of India zijn ze een stuk Poetin-gezinder, ook in Afrika en Zuid-Amerika veroordelen ze de oorlog veel minder sterk.
Elles van Gelder, correspondent Afrika voor de NOS, vertelt: "Poetin heeft zijn banden met Afrika de afgelopen jaren sterk aangehaald en we zien duidelijk dat de invloed van Rusland op het continent aan het toenemen is. In sommige Afrikaanse landen hebben we ook pro-Rusland-demonstraties gezien van burgers, onder meer in Mali, en willen sommigen zelfs aan Russische kant meevechten."
Aletta André, correspondent Zuid-Azië, vertelt tegen de NOS: "India heeft de Russische invasie tot nu toe niet veroordeeld. Het land heeft belang bij goede betrekkingen met zowel het Westen als Rusland, en weet dit tot nu toe ook vol te houden. India heeft een decennialange goede strategische relatie opgebouwd met Rusland, is afhankelijk van dat land als voornaamste wapenleverancier van het Indiase leger, en heeft begin april nog de handelsrelaties aangehaald tijdens een bezoek van de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Lavrov."
BolsonaroNina Jurna, correspondent Latijns-Amerika: "Als het gaat om Brazilië wil het land zo neutraal mogelijk blijven. Ze hebben in de VN-stemming weliswaar voor gestemd, maar ze zijn wel genuanceerd als het gaat om de sancties tegen Rusland. De extreemrechtse president Bolsonaro was voor de invasie nog in Moskou en probeert zich neutraal op te stellen tot ergernis van Amerika. Hier wordt toch veel meer feitelijk verslag gedaan van de oorlog. Wat ook opvallend was, was dat Rusland Brazilië om hulp gevraagd heeft om zich hard te maken tegen de sancties. Brazilië heeft daar diplomatiek op gereageerd.
En in Mexico en Argentinië zie je ook die neutrale houding. Mexico heeft gezegd dat er censuur is in Europa. Russia Today is aan banden gelegd en daar had de Mexicaanse president bijvoorbeeld kritiek op."