Chef-koks hebben wel meer geheimpjes dan alleen hun recepten. deed onderzoek en ondervroeg anoniem chef-koks in heel Amerika. Dit is wat ze je niet vertellen:
- Ze hebben een grote hekel aan kieskeurige eters.
60 procent van de chefs geeft aan het bloedirritant te vinden als mensen ingrediënten willen vervangen in hun gerecht. - Brood dat over is gebleven, wordt op een andere tafel gezet.
Drie chefs gaven toe dat het brood dat niet is opgegeten, maar mogelijk wel is aangeraakt, gerust aan de volgende gasten wordt gegeven. - De 5-seconden-regel
Je hebt misschien ooit wel gelezen dat als je voedsel laat vallen en het binnen 5 seconden weer opraapt, je het nog gewoon kunt eten. Die regel wordt door 25 procent van de chef-koks ook gehanteerd. - Je kunt beter geen pasta bestellen.
Als de koks zelf uiteten gaan, bestellen ze nooit pasta of kip, omdat je voor die gerechten meestal te veel betaalt. Bovendien zijn ze niet zo interessant, menen de chefs. - Kakkerlakken in de keuken.
75 procent van de ondervraagden is er wel eens eentje in zijn keuken tegengekomen. - De specials zijn ook echt speciaal.
De meeste koks vertelden dat de specials meestal seizoensgebonden zijn of experimenteel. - Vegetarische gerechten bevatten vaak toch vlees.
15 procent van de chefs zei dat hun vegetarische gerechten niet aan de standaarden voor vleesvrij eten voldoen. - Onsmakelijk gedrag
Je kent de horrorverhalen van de boze serveerster die iets smerigs doet met je eten om je terug te pakken. Slechts 13 procent van de koks heeft dit ooit zien gebeuren. - Ze geven veel fooi.
Koks zelf zijn royaal. Ze geven meestal 20 procent fooi (in de VS). - Maar niet als het eten slecht is.
90 procent geeft veel minder fooi als het gerecht of de bediening niet goed zijn.