Jaarlijks gooien Nederlanders bijna 1,3 miljoen ton voedsel weg. Een belangrijke oorzaak van de verspilling is de onduidelijkheid over de houdbaarheidsdatum van producten. Voor onderstaande voedingsmiddelen geldt dat er wel wat soepeler met die datum kan worden omgegaan.
- Chips. Het zout maakt het langer houdbaar.
- Chocolade. Door de suiker blijft chocola veel langer goed dan op de verpakking staat.
- Ketchup. Op een koele, droge plaats of in de koelkast blijft het tot wel een jaar eetbaar.
- Yoghurt. Tot zes weken na de houdbaarheidsdatum kun je yoghurt nog eten.
- Kaas. Veel kaas bevat al schimmel. Zachte kazen zoals brie en camembert blijven minder lang goed.
- Melk. Zolang melk niet klontert of stinkt, kun je het nog drinken.
- Eieren. Als eieren zinken in een bak water zijn ze nog goed om te eten.
- Brood kun je veilig eten zolang er geen schimmel op zit.
- Rijst blijft maanden zo niet jaren goed.
- Groenten en fruit. Ook hier geldt: zit er geen schimmel op en is het niet papperig dan is het nog prima te eten.