Het jaar 2012 staat in het rijtje van de 10 warmste jaren wereldwijd, sinds de metingen in 1850 begonnen. Het afgelopen jaar neemt de 9e plek in op de ranglijst. Overigens was het hele begin van deze eeuw opvallend warm, maakte het meteorologisch instituut van de Verenigde Naties (WMO) donderdag bekend.
Secretaris-generaal Michel Jarraud maakt zich zorgen. ,,Hoewel de mate van opwarming ieder jaar varieert vanwege de effecten van de El Niño-stroming, is de aanhoudende opwarming een zorgwekkend teken.''
Volgens de weerkundigen was de gemiddelde land- en oceaantemperatuur voor de 27e keer op een rij hoger dan het langetermijngemiddelde van 14 graden. Het afgelopen jaar stond het kwik gemiddeld 0,45 graden hoger, ondanks het La Niña-effect, dat een verkoelende werking heeft.
In de meeste delen van de wereld, vooral in Noord-Amerika, Zuid-Europa, West-Rusland en Noord-Afrika, was het warmer dan gemiddeld. In Alaska, Centraal-Azië en delen van Noord- en Oost-Australë was 2012 juist koeler dan normaal.
Het afgelopen jaar was er ook sprake van veel extreme situaties, zoals droogtes en tropische stormen. Natuurlijke klimaatschommelingen hadden altijd al extremen tot gevolg, maar die worden door de aanhoudende opwarming extremer. Zo is de gemiddelde waterspiegel 20 centimeter hoger dan in 1880. Stormen als orkaan Sandy leiden daardoor tot extremere overstromingen.