Deze hardnekkige fouten blijven mensen maken met hun interieur

Samenleving
vrijdag, 17 mei 2024 om 9:34
bijgewerkt om vrijdag, 17 mei 2024 om 9:54
anp 353494824

Veel mensen die hun huis inrichten, houden vast aan een paar interieurtrends en gaan daar veel te rigide mee om. Ze willen bijvoorbeeld per se alles wit hebben of ze proppen een kookeiland in een keuken die daar eigenlijk te krap voor is. Interieurarchitect Doret Schulkes noemt in het AD zes hardnekkige interieurmisverstanden.

Wit valt op

"Mensen kijken bij een ruimte meteen: waar kan die mooie kast het best komen te staan?" zegt Schulkes. "Maar kijk nou eerst: waar komt het daglicht binnen? Wat is de fijnste plek om te zitten? Meubels zijn niet de essentie van je huis. Plaats eerst jezelf in de ruimte." Uit Scandinavië overgewaaid: alle muren moeten wit. Het zou rustgevend zijn, maar dat is niet zo volgens de interieurarchitect. "Denk maar aan witte kleding; iemand die helemaal in het wit is gekleed, valt toch juist op? Wil je kleur aanbrengen, kies dan voor een rustig vlak. Dat mag best groot zijn.''

Propvol

En wat je juist niet moet doen is enkel de kozijnen een kleur geven. "Kozijnen en deurposten vormen juist een druk lijnenspel, dat je op deze manier alleen maar benadrukt." De hele lange tafel is hip net als de enorme hoekbank, maar niet alleen komt je huis zo propvol te staan, het doet ook wat eenzaam aan. "Aan een grote eettafel passen gemakkelijk acht stoelen. Stel dat je met zijn tweeën bent, of zelfs alleen. Dan zit je elke dag tegen zes of zeven lege stoelen aan te kijken, alsof het gezelschap niet compleet is."

De mythe van het kookeiland

Het kookeiland blijft maar trendy, terwijl het in heel veel ruimtes niet past. "Een kookeiland kost veel ruimte; aan vier kanten moet je er vrij langs kunnen. Niet elke keuken biedt die mogelijkheid. Een ruimte die is afgesloten door vier wanden vind ik er niet geschikt voor. Haal dan minstens één wand weg als je toch per se een kookeiland wilt." "Als je links en rechts van de bank dezelfde lamp plaatst, sluit je de bank op en staat hij minder in verbinding met de rest van de zithoek."

'Symmetrie is saai'

Bovendien is symmetrie saai vindt Schulkes. "Van nature zoeken mensen naar evenwicht. Maar spannend is het niet. Asymmetrische opstellingen geven veel meer mogelijkheden." Kast, salon- en eettafel allemaal van hetzelfde dure Italiaanse design? Het kan erg steriel en ongeïnspireerd aan doen. Kijk liever zelf wat je mooi vindt in plaats van een plaatje uit een woonmagazine na te bootsen. "Mensen staren zich blind op plaatjes, maar plaatjes zijn oppervlakkig. Probeer je eens in te leven in zo'n plaatje. Hoe zou het voelen als je echt op die bank zou zitten? Wat doet dat met je?"