7 gespreksonderwerpen voor bij de kerstborrel

Samenleving
zondag, 20 december 2015 om 18:49
welingelichtekringen header 1
heeft zeven grappige feitjes op een rijtje gezet die je kan gebruiken tijdens een kerstborrel of op een verjaardag om het gesprek gaande te houden. Ze komen uit het boek van Paul Heiney. Naast de onderstaande zeven wetenschappelijke feiten, staan hier meer dan 300 feitjes over dieren, het lichaam, de ruimte en de aarde in.
  1. Wist je dat krokodillen moeten huilen als ze iemand op eten?
    Dit komt doordat de traanklieren van krokodillen ervoor zorgen dat hun ogen vochtig blijven. Op het moment dat een krokodil zijn kaken aanspant om zijn prooi te verslinden, knijpt hij ook de traanbuizen samen en worden de tranen geproduceerd.
  2. Wist je dat mannen meer warmte afgeven dan vrouwen?
    Als je het koud hebt kan je dus beter naast een man plaatsnemen. Mannen geven namelijk 158 tot 167 joules warmte per vierkante meter huid af. Ten op zichten van 150 tot 158 joules bij vrouwen. Overigens hoef je niet te verwachten dat het je daadwerkelijk gaat opwarmen: met een kracht van 167 joules per vierkante meter duurt het ongeveer twintig dagen om twee boterhammen te roosteren.
  3. Wist je dat kaas zorgt voor nachtmerries?
    En niet alleen van kaas trouwens, ook van andere zuivelproducten. Dit komt door het verband tussen serotonine en het hoge aminozuur gehalte in de meeste zuivelproducten. Overige is het onduidelijk in welke hoeveelheid kaas van invloed is op je dromen. Er zijn nog andere factoren die hierbij waarschijnlijk meespelen: welke kaas, hoe laat de kaas genuttigd wordt, de rest van het dieet en waar je aan denkt voor het slapen.
  4. Wist je dat er planeten zijn die nog steeds dinosaurussen op de aarde zien?
    Het sterrenstelsel M100 bevindt zich op ongeveer 65 miljoen lichtjaar van de aarde. Dit betekent dat licht afkomstig van de aarde er 65 miljoen jaar over doet om dit sterrenstelsel te bereiken. Dit betekent dat als je vanaf M100 nu naar de aarde zou kijken, je nog steeds dinosaurussen ziet rondlopen.
  5. Wist je dat bananen scheetjes laten?
    Bananen produceren namelijk het ethyleen gas. Dit speelt een rol bij het rijpproces van de banaan, maar bijvoorbeeld ook bij planten die hun bloemen openen en hun bladeren laten vallen. De gassen kunnen geen kwaad, maar zorgen er wel voor dat sommige vruchten en/of groenten sneller bederven (zoals de komkommer).
  6. Wist je dat flamingo’s eigenlijk grijs zijn?
    Ze hebben hun mooie roze kleur te danken aan hun dieet. Flamingo’s eten namelijk voornamelijk garnalen en grote kreeften, deze zitten vol caroteen: een chemisch pigment. Pasgeboren flamingo’s zijn gewoon grijs. In dierentuinen krijgen flamingo’s vaak opzettelijk groente met caroteen zoals wortel voorgeschoteld.
  7. Wist je dat een ingehouden scheet minder stinkt?
    De gemiddelde scheet bestaat voor 20 tot 90 procent uit stikstof, 0 tot 50 procent waterstof, 10 tot 30 procent kooldioxide, 0 tot 10 procent zuurstof en 0 tot 10 procent methaan. Op het moment dat je een scheet inhoudt, stijgt het percentage stikstof omdat de andere stoffen worden opgenomen door de darmwand en in de bloedstroom terecht komen. Aangezien stikstof geurloos is, zorgt dit voor een afname van de stank.
Bron(nen): Scientias