Verse groente en fruit, je gooit het blakend fris in je boodschappenkarretje om het na een paar dagen verlept in je koelkast terug te vinden. Dat kan ook anders! Met onderstaande zeven tips blijven je gezonde producten langer vers. Ideaal, zo'n zak krakende sla-melange, in een handomdraai tover je een lekkere salade op tafel, maar dat moet je dan wel dezelfde avond doen, want een dag later zien de blaadjes er al een stuk minder appetijtelijk uit. Wat kun je daar aan doen? Heel simpel: stop een zakdoekje of stuk keukenpapier in de zak. Het papier neemt het vocht op, waardoor de sla langer goed blijft. Niets mooier dan een tros knalgele bananen op de fruitschaal, maar na een paar dagen beginnen ze bruin te kleuren en heb je er eigenlijk niet zo'n zin meer in. Bananen liggen graag dicht tegen elkaar aan dus doe een stuk folie om de steeltjes, zodat ze bij elkaar blijven. Je bananen zijn zo drie tot vijf dagen langer eetbaar. Altijd lekker, een paar goede piepers op je bord, maar als ze te lang liggen voor je ze bereidt dan komen er nieuwe scheutjes uit en dat wil je niet. Stop daarom een appel in de zak aardappelen. Appels geven ethyleen af, een gas dat de aardappelen langer vers houdt. Houd de appels wel uit de buurt van ander fruit. Hetzelfde stofje zorgt er namelijk voor dat andere soorten sneller rijpen. Frambozen, bramen, blauwe bessen, ze zitten allemaal boordevol vitamines en zijn bovendien heerlijk zoet. Klein probleempje: ze zijn duur en bederven vliegensvlug. Gelukkig is er een methode om ze langer goed te houden. Je moet ze wassen in een badje met één kopje azijn en drie kopjes water. Dit doodt de schimmelsporen en bacteriën. Vergeet niet het fruit af te drogen voor je het in de koelkast zet. Uien smaken zo ongeveer bij elke maaltijd en meestal heb je ze dan ook in groten getale in huis. Als ze uiteindelijk toch gaan rotten, gooi je ze vaak maar weg. Uien zijn tenslotte spotgoedkoop. Dat is vanaf nu niet meer nodig: stop ze in een oude panty en scheid elke ui met een elastiekje. Ze blijven zo serieus veel langer vers. Leuk voor in dat ene recept, maar vervolgens ligt de rest van het bakje weer in je koelkast te verrotten. Doe daar wat aan en wikkel de selderij in zilverfolie. Daardoor ontsnapt het gas dat de groente bederft en kun je weken later nog een lekker maaltje maken met selderij. Net als bij sla is ook bij champignons het vocht de grote boosdoener. Daarom is het blauwe bakje waar ze altijd in zitten een heel slecht idee. Je kunt dit bakje het beste meteen weggooien zo gauw je thuis bent uit de supermarkt. Stop de champignons in een papieren zak en ze gaan veel langer mee. Eet smakelijk!
Bron(nen): Het Laatste Nieuws