8000 kinderen in Gaza behandeld voor acute ondervoeding

Samenleving
door anp
woensdag, 12 juni 2024 om 19:27
anp120624245 1
GENÈVE (ANP/AFP/RTR) - In de Gazastrook zijn sinds de oorlog meer dan 8000 kinderen onder de 5 jaar behandeld voor acute ondervoeding, meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Van die kinderen zijn er 28 overleden.
Een aanzienlijk deel van de bevolking kampt met "catastrofale honger en omstandigheden die op hongersnood lijken", meent WHO-chef Tedros Adhanom Ghebreyesus. "Ondanks berichten over een toegenomen levering van voedsel, is er nu geen bewijs dat degenen die dit het hardst nodig hebben voldoende kwantiteit en kwaliteit van voedsel ontvangen."
Tedros vertelde tijdens een persconferentie dat de WHO en partners proberen de hulp in Gaza op te schalen. De levering van voedsel, medicijnen en andere goederen aan het Palestijnse gebied is sinds 7 oktober, toen de oorlog begon, beperkt. De belangrijkste grensovergang Rafah is gesloten sinds Israëlische militairen deze vorige maand innamen.
De directeur-generaal van de WHO wees ook op de problemen op de Westelijke Jordaanoever. Daar is volgens hem eveneens sprake van een "escalerende gezondheidscrisis". Tedros meldt dat sinds 7 oktober bijna vijfhonderd aanvallen zijn geweest op de gezondheidszorg. Op veel plekken op de Westelijke Jordaanoever zijn gezondheidsklinieken nog maar twee dagen per week open en ziekenhuizen draaien op 70 procent van de capaciteit.