Bang voor je privacy door corona-app? "Overheid kan je locatie allang achterhalen"

Samenleving
woensdag, 08 april 2020 om 9:32
welingelichtekringen header 1

Er komen apps die de verspreiding van het coronavirus monitoren. Dat zei premier Rutte gisteravond tijdens een persconferentie. Direct klonk er de kritiek dat we daarmee een deel van onze privacy inleveren. IT-deskundige Ronald Prins legt in het AD uit dat dit wel meevalt.

Geen locatiegegevensEr wordt gewerkt aan een app die via bluetooth kan achterhalen met welke telefoons jouw telefoon in contact is geweest. Je kunt in de app aangeven of je besmet bent. Degenen met wie je contact hebt gehad krijgen dan een melding en kunnen op tijd in quarantaine. Iedereen krijgt een unieke code die niet is gekoppeld aan je identiteit en je locatie wordt niet in de gaten gehouden. Het gaat alleen om wie je hebt ontmoet.

Prins zou geen bezwaar hebben tegen een dergelijke app. "Zeker niet als het gebaseerd is op vrijwilligheid. Ook al zou 70 of 80 procent de app installeren, dan zou dat de virusbestrijders al enorm kunnen helpen. Ik denk dat de animo er best voor zal zijn," aldus de oud-eigenaar van cybersecuritybedrijf FOX IT. 

Foutjes"De snelheid waarmee het wordt ingevoerd, kan wel tot problemen leiden," denkt hij. "Zulke apps kunnen in opzet goed zijn, maar tijdens het programmeren kunnen foutjes worden gemaakt.” Er is nu minder tijd om te testen dus sluipen zulke foutjes er sneller in.

Bij critici leeft de angst dat de overheid met de apps onze locatiegegevens in handen krijgt, maar dat argument wuift Prins weg. "De politie en inlichtingendiensten hebben al genoeg bevoegdheden en mogelijkheden om dat te achterhalen, dus daar hebben ze deze app niet voor nodig.”

Bron(nen): AD