BBC: Griekse kustwacht gooide vluchtelingen geboeid in zee

Samenleving
maandag, 17 juni 2024 om 11:10
bijgewerkt om maandag, 17 juni 2024 om 16:16
anp170624082 1
De Griekse kustwacht is direct verantwoordelijk voor de dood van meer dan veertig migranten, concludeert de Britse omroep BBC op basis van getuigen. De kustwacht zou onder meer negen mensen opzettelijk overboord in het water hebben gegooid, sommigen zelfs met de handen op de rug gebonden.
Anderen zouden bijvoorbeeld zijn verdronken nadat ze op een gammel rubberbootje zonder motor waren gezet en uit de Griekse territoriale wateren waren geduwd. Het verdrijven van migranten van grond- of zeegebied zonder hen de kans te geven asiel aan te vragen staat bekend als een pushback en is illegaal. De Griekse kustwacht wordt vaak beschuldigd van pushbacks, maar ontkent dat altijd.
"Ze wilden me dood hebben"
De BBC sprak een Somaliër die enkele maanden eerder op het eiland Chios iets soortgelijks had meegemaakt, nadat het leger hem aan de kustwacht had overgedragen. "Ze gooiden me met mijn handen vastgebonden midden op zee overboord. Ze wilden me dood hebben."
De man overleefde het naar eigen zeggen door op zijn rug te zwemmen en uiteindelijk een hand vrij te kunnen krijgen. Zo werd hij door de Turkse kustwacht uit het water gehaald. Drie anderen in zijn groep verdronken.
De Britse omroep sprak ook met een Syriër die met anderen in een leeglopend rubberbootje werd gezet. "We begonnen onmiddellijk te zinken. Ze hoorden ons schreeuwen, maar deden niets", zei hij. "Tegen de ochtend waren er zeven of acht kinderen dood. Mijn eigen kinderen stierven vlak voordat de Turkse kustwacht arriveerde."
Grieken ontkennen alles
De kustwacht verwerpt nu ook alle beschuldigingen die in de reportage van de BBC naar voren komen, inclusief videobeelden. Een hoge functionaris zei wel na het interview, toen hij niet doorhad dat zijn microfoon nog aanstond, dat het "duidelijk illegaal" en "een internationale misdaad" was wat hij zag op de beelden.
De onderzochte incidenten vonden plaats tussen mei 2020 en 2023. De BBC geeft aan dat het erg lastig is om pushbacks te verifiëren, maar dat het in deze gevallen was gelukt om meerdere ooggetuigen, overlevende migranten en videobeelden te combineren tot een betrouwbaar verhaal.