Britse artsen schenden beroepsgeheim bij gevaarlijk vuurwapenbezit

Samenleving
woensdag, 16 juni 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1

Britse artsen zijn bereid om het beroepsgeheim te schenden en de politie in te lichten als patiënten geestelijk labiel zijn en vuurwapens bezitten. Andersom wil men ook een aantekening maken in het medisch dossier als een patiënt een wapenvergunning heeft. Na maanden onderhandelen is daarover een akkoord bereikt tussen de Association of Chief Police Officers en de British Medical Association (BMA).

Daardoor wordt weliswaar de privacy van de patiënt geschonden, maar de ethische commissie van de BMA heeft toch ingestemd met het principe dat het medisch geheim minder zwaar weegt dan de openbare veiligheid. De noodzaak van een dergelijke regeling wordt bevestigd door herhaalde schietpartijen, zoals de doorgedraaide Derrick Bird die recentelijk in het graafschap Cumbria twaalf mensen doodschoot en elf anderen verwondde, alvorens in een afgelegen bos zelfmoord te plegen. De 52-jarige taxichauffeur bleek al 20 jaar een wapenvergunning te hebben.

De politie wilde deze overeenkomst al invoeren in augustus 2008, nadat Christopher Foster zijn vrouw en dochter doodschoot en hun huis in brand stak. Foster, die ook omkwam in de brand, had zijn huisarts eerder verteld dat hij een einde aan zijn leven wilde maken. In eerste instantie stuitte het voorstel op veel bezwaren van de artsen. Het beroepsgeheim en het recht op privacy wordt als heilig beschouwd en het is niet de taak van artsen om na te gaan of mensen die een wapenvergunning hebben daar zorgvuldig mee omgaan. Het zou patiënten er ook van kunnen weerhouden om over hun (zelf)moordneigingen te spreken.

De overeenkomst is nu ondertekend: artsen en politie zijn in principe akkoord om informatie te delen, maar de details en de praktische uitvoering moeten nog worden ingevuld.

Bron(nen): Guardian