Het carnaval is aangebroken en dus is
de polonaise onder de rivieren, in het oosten en in andere katholieke
enclaves in Nederland al volop ingezet. Het hoofdingrediënt op het
menu is bier, veelal getapt op straat. Het gerucht gaat dat
festivalbier aangelengd is met water en minder alcohol bevat. Is dit
echt waar?
Het bestaan van waterig festivalbier is
een van de hardnekkigste geruchten in de evenementenbranche. Je zou
er meer van moeten drinken om dronken te worden en het zou slap
smaken, omdat het verdund zou zijn met water.
Hier is niks van waar, zegt een
woordvoerder van de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) tegen
consumentenplatform Radar: “Dat er op evenementen festivalpils
wordt geschonken wat aangelengd is met water is een fabel. Merken
controleren regelmatig de kwaliteit van hun pils en zijn er heel
waakzaam op dat er altijd goede kwaliteit pils wordt geschonken.”
Biermerken willen het risico niet lopen
op imagoschade. Bovendien is het niet mogelijk om water toe te voegen
aan een bierfust. Maar toch blijven mensen in dit broodje aap-verhaal
geloven. Dit komt onder andere omdat de smaakbeleving bij het drinken
uit een plastic beker anders is. Ook komt de alcohol in het bier
minder hard binnen, wanneer je aan het hossen bent in een warm café.