Ben je juist zo gezond bezig met het kweken van biologische groenten in je eigen moestuin, sterf je aan het eten van één van je eigen courgettes. Het overkwam een 79-jarige Duitser. De man en zijn vrouw werden twee weken geleden na het avondeten ernstig ziek. Beiden werden direct opgenomen in het ziekenhuis waar de vrouw herstelde. De man werd steeds zieker en stierf. Later bleek dat het echtpaar zelfgekweekte courgette hadden gegeten. In courgettes kan een door de plant aangemaakt gif zitten. De ziekmakende stof is cucurbitacine. Cucurbitacine zat vroeger van nature in courgettes, komkommers en pompoen om te voorkomen dat dieren de groenten zouden opeten. Na eeuwenlange kweekprogramma's is de stof uit de planten verdwenen. Als mensen zelf groenten kweken kan cucurbitacine toch ineens weer opduiken. Het advies is om van zelfgekweekte courgettes eerst een rauw stukje te eten. Als de smaak uiterst bitter is, kan dat wijzen op de aanwezigheid van het gif. Vroeger zat cucurbaticine ook in augurken en meloenen. Sierkalebassen hebben een te hoog gehalte aan cucurbitacine, waardoor ze oneetbaar zijn.
Bron(nen): AD