De meeste criminelen komen uit Limburg. Volgens recent CBS-onderzoek werden in 2023 in Heerlen per 10.000 inwoners maar liefst 149 verdachten van misdrijven door de politie aangehouden of geregistreerd. Dit is aanzienlijk hoger dan het landelijk gemiddelde van 80 verdachten per 10.000 inwoners. Drugscriminaliteit is een specifiek probleem in Heerlen, met een score die drie keer hoger ligt dan het landelijke gemiddelde.
Na Heerlen en Venlo komen in Limburg de eveneens relatief hoog geplaatste gemeenten Roermond (103) en Kerkrade (101), gevolgd door Brunssum (93), Sittard-Geleen (91) en Venray (89) en Maastricht (81).
Deze hoge criminaliteitscijfers in Heerlen worden verder ondersteund door onderzoek van RTL Nieuws, dat aangeeft dat Heerlen kwetsbaar is op verschillende gebieden voor criminelen. Bijna 5% van alle panden in Heerlen is in het bezit van een veroordeelde eigenaar, en 1 op de 15 jongeren loopt een verhoogd risico om in de drugscriminaliteit te belanden.
Volgens het CBS was het landelijke totaal van ongeveer 150.000 geregistreerde verdachten van misdrijven in 2023 opnieuw lager dan het jaar ervoor. „Wat overeenkomt met de langjarige daling van de criminaliteit die we sinds 2000 zien in onze cijfers”, verklaart Hovius. Alleen cybercriminaliteit stijgt. Jongvolwassenen (18-23 jaar) worden naar verhouding het vaakst verdacht van een misdrijf. Opleidingsniveau blijkt een belangrijke indicator om aangehouden te worden als verdachte van een misdrijf. Personen die behoren tot een huishouden onder de lage inkomensgrens zijn meer dan drie keer zo vaak verdachte van een misdrijf.