'Een algemeen gevoel van onbehagen, veroorzaakt door de onmogelijkheid om zich na de
vakantie aan te passen aan het
werk': dat is de omschrijving van het post-vakantiesyndroom zoals hoogleraar psychologie Humbelina Robles Ortega van de Universiteit van Grenada het eens omschreef. Symptomen: vermoeidheid, concentratiegebrek, prikkelbaarheid, slapeloosheid, hartkloppingen, angst, onverschilligheid en 'een diep gevoel van leegte', aldus Robles Ortega, geciteerd in
De Volkskrant in een aanbevelenswaardig artikel.Je bent misschien gisteren weer begonnen en morgen ben je alweer je oude zelf. Je vindt je werk weer verschrikkelijk belangrijk, terwijl je van plan was dat gevoel van betrekkelijkheid vast te houden. Niet gelukt. Meer algemeen, volgens het artikel in De Volkskrant: Vakantie leidt tot weinig. 'Lots of fun, quickly gone'.
Die uitdrukking komt uit een studie waarin groepen van telkens zo'n vijftig tot honderd Nederlandse vakantiegangers vóór, tijdens en na de vakantie werden onderzocht op indicatoren als energie, stemming, vermoeidheid en slaapkwaliteit. En wat bleek: het vakantiegevoel piekt op dag acht van de vakantie, maar eenmaal terug op kantoor, waren de meeste vakantiegangers hun vakantiegevoel binnen een week alweer helemaal kwijt.
Uit een ander onderzoek blijkt zelfs dat het geluksgevoel piekt bij de voorpret, vóór de vakantie. 'Blijkbaar begint de voorpret voor de meesten weken tot zelfs maanden voordat de eigenlijke vakantie begint', schreven de onderzoekers.
Kortom: eenmaal terug op kantoor is het of u nooit bent weggeweest. En hoe lang we weggaan of wat we precies doen, maakt weinig uit.
Eén aanbeveling: het is vermoedelijk nuttiger om vaak een korte vakantie te nemen dan soms een lange.