Pasta koken is ongeveer even simpel als een ei bakken. En toch kan het grandioos misgaan, schrijft het AD. Olie in het water of de pasta laten schrikken met koud water om plakken te voorkomen: is dat heiligschennis? de Italiaanse chef-kok Giacomazza is er mild over: ,,Wil je per se wat olijfolie in de pan doen om er zeker van te zijn dat de pasta niet plakt, dan kan ik dat wel door de vingers zien. Thuis doe ik het nooit.
Een echte Italiaan doet de pasta pas in het water als het goed doorkookt, met 10 gram zout per liter water erbij voor de smaak. Vergeet niet te roeren tijdens het koken. Heb je zelf verse pasta gemaakt? Klop de bloem er dan goed af, anders krijgt je een plakboel in het water.
''Maar pasta laten schrikken met koud water? Daar breek je echt Italiaanse harten mee. ,,Zo spoel je alle zetmeel eraf en dat heb je nodig om de saus tot zijn recht te laten komen. Dat is bijna een even grote zonde als spaghetti snijden.''
Pasta koken: do’s en don’ts
Do's:
- Gebruik een grote pan met veel water. De pasta moet vrij kunnen bewegen in het water om gelijkmatig te koken.
- Voeg pas zout toe als het water kookt. Zo voorkom je dat het water te lang kookt en de pasta te gaar wordt.
- Gebruik geen olijfolie in het water. Dit helpt niet om de pasta te koken en kan de saus er later af laten glijden.
- Proef de pasta regelmatig om te controleren of hij al dente is. Al dente betekent dat de pasta nog een lichte bite heeft.
- Giet de pasta af in een vergiet en spoel hem niet af. Door de pasta af te spoelen, verwijder je het zetmeel dat ervoor zorgt dat de saus aan de pasta hecht.
- Voeg de pasta direct bij de saus in de pan. Zo kan de pasta de saus opnemen en wordt hij extra smaakvol.
Don'ts:
- Gebruik geen kleine pan. De pasta heeft ruimte nodig om te koken en niet te plakken.
- Voeg het zout niet te vroeg toe. Dit kan het water te lang laten koken en de pasta te gaar maken.
- Voeg geen olie toe aan het water. Dit helpt niet om de pasta te koken en kan de saus er later af laten glijden.
- Kook de pasta niet te lang. De pasta moet al dente zijn, met een lichte bite.
- Spoel de pasta niet af. Dit verwijdert het zetmeel dat ervoor zorgt dat de saus aan de pasta hecht.
- Laat de pasta niet in de pan staan na het afgieten. De pasta kan dan te gaar worden en plakken.
Extra tips:
- Gebruik een timer om de kooktijd van de pasta in de gaten te houden.
- Bewaar een kopje van het kookwater om de saus te verdunnen als deze te dik is.