Directeur Holocaustmuseum: ophef toont belang museum

Samenleving
door anp
vrijdag, 08 maart 2024 om 16:14
anp080324187 1
AMSTERDAM (ANP) - Het Nationaal Holocaustmuseum begrijpt de ophef die is ontstaan vanwege de komst van de Israëlische president Isaac Herzog komende zondag, maar "de reden om hem uit te nodigen is voor ons heel helder". Dat zegt de directeur van het Amsterdamse museum, Emile Schrijver.
"Het conflict in Israël en Gaza houdt alle gemoederen bezig, dus ik snap de ophef", zegt Schrijver. "Dat zijn komst ook tot negatieve gevoelens leidt, betreur ik ook." Maar volgens hem is het niet aan de directie van een museum om uitspraken te doen over de politiek van Israël. "Of het politiek wenselijk is om Herzog uit te nodigen, daar gaan wij niet over. Wij hebben hem uitgenodigd omdat wij vinden dat hij de Nederlandse Holocaustoverlevenden representeert die na de Tweede Wereldoorlog naar Israël emigreerden om daar een nieuwe toekomst op te bouwen." Het museum heeft Herzog al in juli uitgenodigd om bij de opening aanwezig te zijn.
Volgens de directeur laat de huidige commotie zien hoe belangrijk het thema van het Holocaustmuseum ook vandaag de dag is. "Het gaat over de moord op 102.000 Nederlandse Joden, en de situatie waarin we elkaar niet meer als mens waarnemen. De ophef laat zien dat deze vragen relevanter zijn dan ooit." Maar, zegt Schrijver, "de politieke opwinding is er een voor Den Haag".
Korte toespraak
Meer dan tweehonderd moskeeën, verenigd in het regionale samenwerkingsverband K7, vroegen het museum vrijdag om Herzog tijdens de opening een andere rol te geven. Schrijver zegt dat de Israëlische president geen andere of grotere rol heeft dan de andere staatshoofden die zijn uitgenodigd, de Oostenrijkse bondspresident Alexander Van der Bellen en de Duitse Bondsraadvoorzitter Manuela Schwesig. "Herzog heeft niet zo'n grote rol als iedereen denkt", zegt hij daarover. "Hij houdt een korte toespraak en staat niet naast de koning als het museum geopend wordt. Absoluut niet."
Schrijver hoopt dat de aandacht ondanks alle commotie tijdens de opening gaat naar datgene wat er in de Tweede Wereldoorlog met Nederlandse Joden is gebeurd. "Ik hoop dat we het op dat moment alleen daarover kunnen hebben en het een waardige ceremoniële opening wordt."
Behalve K7 spraken ook onder meer Stichting Plant een Olijfboom en mensenrechtenorganisatie The Rights Forum zich uit tegen de komst van Herzog. Op het Waterlooplein in Amsterdam is zondag een demonstratie.