Bij overbevolking denken we vooral aan landen in Azië, zoals China of India, maar data van de VN laten zien dat dit tegen het eind van de eeuw verandert.
In 2020 bevonden vijf van de tien meest bevolkte landen ter wereld zich in Azië - China, India, Indonesië, Pakistan en Bangladesh - terwijl er twee in Latijns-Amerika lagen, één in Afrika en één in Noord-Amerika. In 2100 staan vier Afrikaanse landen in de top tien van de wereld: Nigeria, Ethiopië, Tanzania en de Democratische Republiek Congo.
Hoewel sommige Aziatische landen blijven groeien, gaat dat in een lager tempo dan nu en worden ze in bevolkingsaantal voorbijgestreefd door Afrikaanse landen met een snellere groei. Andere landen, zoals China en Bangladesh, zullen naar verwachting krimpen tot 2100, voornamelijk als gevolg van een hogere levensstandaard en opleiding die de geboortecijfers nu al laten dalen.
Europa zal volledig uit de top 10 verdwijnen. In 1950 behoorden nog vier Europese landen tot de grootste ter wereld. Dat aantal zal in 2020 zijn gedaald tot één en in 2100 tot nul.
Het aantal kinderen dat wereldwijd wordt geboren, neemt af, maar met 2,3 kinderen per vrouw groeit de wereldbevolking nog steeds. VN-bevolkingsonderzoekers ontdekten dat als het mondiale vruchtbaarheidscijfer in het huidige tempo blijft dalen, het in 2100 zou uitkomen op 1,9 kinderen per vrouw. Dan zou de wereldbevolking ook daadwerkelijk gaan krimpen.