Door staking nauwelijks openbaar vervoer in en rond grote steden

Samenleving
door anp
dinsdag, 10 september 2024 om 2:04
anp100924008 1

DEN HAAG (ANP) - In en rond Amsterdam, Den Haag en Rotterdam rijden dinsdagochtend van 04.00 uur tot 08.00 uur geen trams en metro's en veel minder bussen door een staking. Medewerkers van stadsvervoerders GVB (Amsterdam), HTM (Den Haag) en RET (Rotterdam) leggen urenlang het werk neer voor het behoud van de vroegpensioenregeling voor zware beroepen.

Reizigers zullen ook na 08.00 uur nog de gevolgen van de staking merken. Zo waarschuwt RET dat de dienstregeling pas rond 11.00 uur "weer enigszins op orde" is, omdat het tijd kost om alle bussen, metro's en trams op de juiste plek te krijgen. HTM verwacht dat trams en bussen rond 09.30 uur weer volgens de dienstregeling rijden. GVB rekent erop dat bussen, trams en metro's "rond het middaguur" weer normaal rijden.

In Amsterdam en Rotterdam klinkt begrip voor de actie. "Nachtdiensten, onregelmatige diensten en bijvoorbeeld een beroep waar zwaar moet worden getild, maakt dat de drie stadsvervoerders samen met de sociale partners van een aantal beroepsgroepen zien dat er behoefte is om eerder te kunnen stoppen met werken", zegt GVB. De Haagse vervoerder HTM zegt de actie niet te ondersteunen "omdat onze reizigers er de dupe van zijn".

Woensdag staakt personeel van NS en de streekvervoerders. Daardoor rijden er woensdag geen treinen van 04.00 uur tot 08.00 uur. Ook bussen, trams en treinen van Arriva, Keolis, EBS, Qbuzz en Transdev, waar ook Connexxion en Hermes onder vallen, rijden niet. De vervoerders waarschuwen dat er ook na 08.00 uur nog vertragingen kunnen voorkomen, omdat het tijd kost om de dienstregeling op te starten.

Het uitblijven van de structurele vroegpensioenregeling leidt al maanden tot acties. Onder meer agenten, havenmedewerkers en schoonmakers hebben het werk al eens neergelegd. Minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) nodigde de vakbonden vorige week uit om weer te onderhandelen over de regeling, maar FNV, CNV en VCP zeiden donderdag dat de afstand nog te groot is "om met vertrouwen te gaan onderhandelen".