Als je een VVV Cadeaukaart te lang laat liggen, gaat er zes euro per jaar van het saldo af. Waarom is dat, en waar is dit bedrag op gebaseerd?
Een kijker van het consumentenprogramma Radar stuurde een bericht met een schrijnend voorbeeld: "Ik had een VVV cadeaukaart van 40 euro. Recent wilde ik er bij Intratuin mee betalen, bleek het saldo nul te zijn." De reden: elk jaar gaat er zes euro van de waarde af. "Is dit niet een exorbitant hoog bedrag en waarvoor eigenlijk?", vraagt de gedupeerde zich af.
Tijd om bij VVV Nederland te polsen hoe dit precies in elkaar steekt, dacht Radar. Volgens een woordvoerder van VVV Nederland heb je wel even de tijd om je tegoed te besteden. De eerste drie jaar blijft het saldo onaangetast. Pas in het vierde jaar begint de jaarlijkse afschrijving van zes euro. Je hebt dus drie jaar de tijd om je cadeaukaart te verzilveren, daarna wordt er elk jaar een hap uit je tegoed genomen.
“Wij hopen ook oprecht dat de inning van de beheervergoeding in het vierde jaar niet meer nodig is en onze kaarthouders de VVV Cadeaukaart allang hebben gebruikt voor een leuke aankoop of belevenis”, aldus de woordvoerder van VVV Nederland tegen Radar.
De VVV Cadeaukaart valt onder de categorie elektronisch geld, wat betekent dat het aan een aantal wettelijke verplichtingen moet voldoen. Een van die verplichtingen is het veilig aanhouden van 100 procent van het tegoed bij een externe partij, in dit geval Stichting Derdengelden.
Door deze constructie ben je als kaarthouder verzekerd van je saldo, maar daar komen wel kosten bij kijken. De woordvoerder legt uit: "Omdat we te maken hebben met deze kosten vanuit de Stichting Derdengelden, berekenen we na een periode van drie jaar een vergoeding voor het aanhouden van het saldo."
En die vergoeding? "Deze vergoeding bedraagt zes euro en wordt jaarlijks in mindering gebracht op het tegoed dat op de kaart staat. Hoe lang er daarna nog een tegoed staat op de betreffende VVV Cadeaukaart is afhankelijk van de kaartwaarde."
Waar de hoogte van deze beheervergoeding op gebaseerd is, kan de woordvoerder niet uitleggen.