Voor veel starters zijn de huizen te duur in het Westland. Daarom gaat de gemeente met een woonfonds de grond kopen. De koper betaalt alleen het huis. Van een huis van 3 ton betaalt de gemeente dan ongeveer 100.000 euro.
"Wij kopen met het fonds de grond waarop het huis staat", legt Remmert Keizer, fractievoorzitter van Gemeentebelang Westland. uit bij
Omroep West. "Dat is ongeveer een derde van de vraagprijs van de woning. In het geval van een woning van 300.000 euro, financieren wij dus een ton." De gemeente trekt 20 miljoen uit voor het plan, dat wat weg heeft van erfpacht. "Alleen is dit voor de koper veel voordeliger."
"Een gemiddeld rijtjeshuis kost inmiddels in het Westland tussen de 350.000 en 450.000 euro", zegt raadslid Andre van den Berg van Gemeentebelang Westland
tegen de NOS. "Een stel met een modaal inkomen, kan dat niet betalen. Dankzij het woonfonds kunnen we ze wél een woning bieden."
Van den Berg legt uit dat de constructie niet helemaal gratis is voor de koper. "Naar de exacte invulling zijn we nog aan het kijken. Het wordt waarschijnlijk een hele kleine rente, van 1,3 procent. De grond blijft zolang de koper in het huis woont van de gemeente, tenzij de koper het wil overkopen. Wanneer dit niet gebeurt en de woning uiteindelijk weer verkocht wordt, zal ook een derde van de verkoopprijs weer terugvloeien naar de gemeente."
Dit woonfonds heeft natuurlijk een prijsopdrijvend effect: meer mensen zullen naar het Westland willen verhuizen als ze een ton toe krijgen van de gemeente. Als het alleen bedoeld is voor mensen die nu al in het Westland wonen, dan is het discriminatie.