Enorm datalek: contactgegevens van (bijna) alle 65.000 politiemedewerkers liggen op straat

Samenleving
vrijdag, 27 september 2024 om 21:30
anp 464009575
Bij de politie is een grootschalig datalek aan het licht gekomen. Hackers hebben de "werkgerelateerde contactgegevens" van alle politiemedewerkers weten te bemachtigen, zo maakte minister van Justitie en Veiligheid Van Weel bekend in een brief aan de Tweede Kamer.
65.000 namen
Volgens de politie zijn de namen en e-mailadressen van bijna alle 65.000 medewerkers gestolen. Ook telefoonnummers zijn buitgemaakt, al blijft onduidelijk om hoeveel nummers het precies gaat.
"Het is een uitvoerige lijst met heel veel contactgegevens", aldus een woordvoerder van de politie. De hack werd eerder deze week ontdekt en is vandaag naar buiten gebracht. Op dit moment wordt onderzocht hoe de inbraak heeft kunnen plaatsvinden, wie erachter zit en wat de mogelijke gevolgen zijn van het datalek.
Undercoveragenten
Binnen de politieorganisatie zijn er een aantal medewerkers met gevoelige functies, zoals undercoveragenten. Hun info lijkt goed afgeschermd. Zij staan niet op de gestolen lijst volgens de politie.
Toen minister Van Weel gevraagd werd of de hack gevolgen heeft voor undercoveragenten, bleef hij voorzichtig: "We kijken naar de risico's van het uitlekken van deze informatie en waar de informatie terecht is gekomen. In het belang van het onderzoek doe ik daar geen nadere uitspraken over."
Premier Schoof (voormalig AIVD- en NCTV-directeur) hield zijn kaken eveneens op elkaar tijdens de persconferentie. "Ik ben blij dat in ieder geval het lek gevonden is. Niemand onderschat het risico dat de politie hier mee loopt. Dit soort cyberonderzoeken zijn ontzettend ingewikkeld."
Paniek onder medewerkers
De diefstal van de data zorgt voor flinke ongerustheid binnen de politierangen. "Zij vragen zich af om welke gegevens het precies gaat en of er niet meer informatie is buitgemaakt", zegt de woordvoerder tegen de NOS. De politie probeert de gemoederen te sussen door te benadrukken dat het uitsluitend om werkgerelateerde informatie gaat.
De Nederlandse Politiebond (NPB), de grootste vakbond voor politiemedewerkers, noemt het incident een "nachtmerrie". Volgens de bond maakt dit pijnlijk duidelijk hoe belangrijk het is dat de databescherming bij de politie goed op orde is.
Waarschuwing
De politie waarschuwt haar medewerkers om extra alert te zijn op verdachte appjes, phishingmails en inlogproblemen. "Eigenlijk wat iedereen altijd al moet doen, maar nu extra", maakt de woordvoerder duidelijk.