Nog nooit lag het aantal mannen op aarde zo hoog. Er zijn ongeveer 60 miljoen mannen meer dan vrouwen, blijkt uit cijfers van de Wereldbank. In 2013 waren er maar 49,59% vrouwen. In 2010 stond het aantal vrouwen op 49,61% en in 2000 op 49,64%. Er is sprake van een trend, in 1963 was het percentage vrouwen 49,92. Het aantal landen waarin de hoeveelheid mannen de hoeveelheid vrouwen overtreft is 76. In 119 landen is het juist andersom.
Op de verdeling mannen-vrouwen wordt het Principe van Fisher losgelaten, namelijk, dat als alleen de natuur het voor het zeggen had, we op 50% zouden uitkomen. Alles heeft een natuurlijke balans; Als er ineens minder mannen worden geboren dan heeft een pasgeboren man meer kans om zich voort te planten dan een pasgeboren vrouw. Koppels die genetisch een grotere kans hebben om jongetjes te krijgen, krijgen daardoor gemiddeld meer kleinkinderen, waardoor de 'meer jongetjes-genen' vaker voorkomen en er dus meer jongetjes geboren worden. Daarna begint het principe opnieuw, maar dan omgekeerd.
Maar de natuur hééft het niet alleen voor het zeggen. Bijvoorbeeld de kindpolitiek in landen als China en India speelt een rol, twee grote landen waarin veel meer mannen leven. Meisjes worden nog wel eens geaborteerd, ook in China waar je maar één kind mag hebben. In onze regio is er een overschot aan vrouwen (50,47% in Nederland). In Duitsland is het effect van twee oorlogen te zien.
Meer informatie en interessante kaartjes bij De Morgen.
Bron(nen): De Morgen