EU-leiders bijeen voor top over buitenland én boeren

Samenleving
door anp
donderdag, 21 maart 2024 om 7:42
anp210324049 1
BRUSSEL (ANP) - De EU-leiders zijn vooral druk met brandhaarden in het buitenland, als ze donderdagmiddag in Brussel bijeenkomen. Met name de oorlogen in Oekraïne en in Gaza houden hen bezig. Maar demissionair premier Mark Rutte en zijn collega's buigen zich ook over de klachten van de Europese boer.
Eerdere EU-toppen vermeden de regeringsleiders en staatshoofden een discussie over de oorlog in Gaza omdat die toch heilloos zou zijn. De EU-landen zijn vanouds erg verdeeld over het conflict tussen Israël en de Palestijnen. Waar bijvoorbeeld landen als Spanje, Ierland en Luxemburg zich het lot van de Palestijnen aantrekken, hebben Oostenrijk, Tsjechië en Duitsland meer oor voor Israël. Maar door de humanitaire ramp die zich voltrekt in Gaza ontkomen de EU-leiders er niet meer aan.
Ze hopen de onderlinge eenheid te bewaren door zich scherp uit te spreken over beide kanten van het conflict. Eerder meenden ze tegenstellingen het best te kunnen verdoezelen door over beide kampen te zwijgen. Nu willen ze Israël onder meer oproepen Rafah niet binnen te vallen. Daar hebben veel Gazanen hun toevlucht gezocht en dreigt een ramp.
Oekraïne
Oekraïne komt ondertussen van alles tekort om tegen de Russische invasiemacht te vechten. Om bijvoorbeeld veel meer munitie te maken willen de EU-leiders de Europese defensie-industrie een flinke slinger geven. Ze denken onder meer over het aanmoedigen van de Europese Investeringsbank om geld in de sector te steken.
Om te voorkomen dat Rusland kwetsbare buren van de EU in zijn greep krijgt wil de unie landen als Bosnië naar zich toe trekken. Daarom zouden EU-leiders graag toetredingsonderhandelingen beginnen met het Balkanland, ook al vraagt Nederland zich af of het land daar klaar voor is. EU-diplomaten rekenen erop dat er goedkeuring komt voor de onderhandelingen, maar dat later nog gesproken wordt over de opzet daarvan.
Ook de Europese boeren komen aan bod. De leiders bespreken voorstellen om klimaat- en milieuregels verder te versoepelen en de import van landbouwproducten uit Oekraïne aan banden te leggen om hun tegemoet te komen.