Ex-cipier onthult gruwelen van Noord-Koreaanse kampen: "Ze zien de gevangenen niet als mensen, maar als beesten"

Samenleving
maandag, 01 mei 2017 om 14:54
welingelichtekringen header 1

Voor het eerst onthult een vrouwelijke ex-cipier hoe gruwelijk het er aan toegaat in de Noord-Koreaanse concentratiekampen. Tienduizenden kinderen zitten er levenslang opgesloten en gevangenen sterven massaal door ontbering, foltering en zware dwangarbeid.

Naar verluidt zitten er zo'n 200.000 Noord-Koreanen in de kampen, die zijn gebouwd volgens het model van Stalins goelags. Lim Hye-jin vertelt over twee broers die gevlucht waren uit het kamp. Uit wraak werden zeven familieleden vermoord. Tientallen anderen werden mishandeld. Een paar weken later werden de broers gevonden. "Ze werden onthoofd voor de ogen van alle cipiers en gevangenen", vertelt Lim.

Maar er gebeurden nog ergere dingen. Een vrouw die een bewaker op de zenuwen had gewerkt tijdens een ondervraging werd prompt uitgekleed en in brand gestoken. "Ze zien de gevangenen niet als mensen, maar als beesten", aldus Lim. "We werden gemanipuleerd om geen sympathie te hebben voor de gevangenen. Ze vertelden ons dat ze vreselijke misdaden hadden begaan, maar eigenlijk waren het normale mensen die niets hadden misdaan."

Bewakers verkrachten ook massaal de vrouwelijke gevangenen, vertelt Lim. "Gevangenen hebben niet het recht om 'nee' te zeggen, dus worden ze verkracht door de cipiers." En als vrouwen zwanger raken, dan wordt de baby geaborteerd of krijgen ze zelfs een dodelijke injectie. "Als de zwangerschap al te ver gevorderd is, wordt de baby ofwel doodgeslagen ofwel levend begraven."De Verenigde Naties strijden al heel lang tegen de misdaden tegen de menselijkheid in Noord-Korea, maar vooralsnog zijn er geen beelden die bewijzen dat de kampen bestaan. "Sinds de concentratiekampen van de nazi's en de goelags van Stalin heeft de wereld geen zwaarder georganiseerd systeem tegen de mensheid gezien als in Noord-Korea", aldus Thor Halvorssen van de Human Rights Foundation.

Bron(nen): HLN