Formerende partijen willen verlenging vergunning NPO tegenhouden: 'Tijd voor stevige hervormingen'

Samenleving
vrijdag, 05 april 2024 om 13:30
anp 495191017

De PVV, VVD, NSC en BBB zien niks in het plan van het demissionaire kabinet om de NPO-vergunning met twee jaar te verlengen. De huidige concessie loopt tot eind 2026, en vandaag wordt in de ministerraad besloten over het plan van staatssecretaris Fleur Gräper (Media).

PVV wil minder NPO

VVD-Kamerlid Claire Martens moet hier niets van hebben: “Deze D66-staatssecretaris moet de formerende partijen de mogelijkheid geven om de publieke omroep toekomstbestendig te maken”, schrijft De Telegraaf. Ook BBB-Kamerlid Mona Keijzer is zeer kritisch. Ze spreekt van ’over je graf heen regeren’. “Hoe minder links-liberaal NPO-geluid hoe beter!”, meent PVV-leider Geert Wilders.

PVV en VVD neigen ernaar de vergunning helemaal niet te verlengen, en ook bij NSC klinken die geluiden. BBB wil ’maximaal een jaar’ verlengen, zegt Keijzer: “In ieder geval niet langer dan strikt noodzakelijk.”

NPO 3 kind van de rekening?

De formerende partijen lijken het wel eens te kunnen worden over een herstructurering van het publieke bestel. Het is daarbij zeker niet ondenkbaar dat een publieke zender verdwijnt. “Maar hervorming gaat over meer dan een zendertje minder”, legt Keijzer uit. “Het gaat ook over pluriformiteit, neutrale nieuwsvoorziening, verbinding.”

Normaal gesproken wordt de concessie van de NPO met vijf jaar verlengd. Om een nieuw kabinet de tijd te geven om hervormingen te kunnen doorvoeren, wil staatssecretaris Gräper de concessie met twee jaar verlengen. Het proces zal naar verwachting flink wat tijd in beslag nemen, omdat er wetswijzigingen nodig zijn.

Adviezen

Een commissie onder leiding van voormalig CDA-politicus Pieter van Geel adviseerde daarom vorig jaar al om de vergunning met slechts een jaar te verlengen. In het rapport staan tal van adviezen om de publieke omroep te hervormen. Zo zou de macht van de NPO moeten worden ingeperkt en het aantal omroepen moeten worden teruggebracht tot maximaal zes.