Gekke voornaam voor je kind: Wat mag wel en wat niet?

Samenleving
maandag, 21 oktober 2019 om 13:31
welingelichtekringen header 1
Sommige ouders vinden Julia, Daan of Sam maar saai en kiezen liever voor een apartere voornaam voor hun kind. Maar wat mag en wat gaat de Nederlandse wet te ver?
In Frankrijk hadden ouders al een probleem, omdat ze hun kind Fañch wilde noemen. Het golfje op de n is geen erkend leesteken in Frankrijk. Na een rechtszaak van twee jaar kregen ze toch gelijk. In Nederland mag één vreemd leesteken wel, maar twee achter elkaar niet.
In ons land stuitte de naam D-Jay dan weer op problemen. "Dirk-Jan ging naar de gemeente Almere om onze zoon aan te geven. Daar werd hem verteld dat dat niet kan, want het zijn twee hoofdletters, een streepje én het is een beroep", vertelt moeder Renate aan Editie NL.
Dirk-Jan ging niet akkoord. "Hij zei: "Jullie zijn niet goed, er zijn veel gekkere namen. We hebben even geduld moeten hebben, maar uiteindelijk hebben we als allereersten toestemming gekregen voor deze naam", zegt ze trots. "In totaal zijn er nu negen jongens met deze naam."
Ronald Zijlstra, Strategisch adviseur van de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken (NVVB) legt aan RTL uit dat er veel mag, maar dat er grenzen zijn. "Als je je kind een 'ongepaste' naam geeft, kan de ambtenaar van de burgerlijke stand de naam weigeren. Daarnaast mag de naam niet als geslachtsnaam voorkomen, tenzij die al als voornaam gebruikelijk is. Piet, bijvoorbeeld."
Gek genoeg, is het uiteindelijk de ambtenaar aan wie je de naam opgeeft, die bepaalt wat mag. "Het is een persoonlijke afweging van de ambtenaar wat wel en niet ongepast is. Hij beslist."
Bron(nen): RTL Nieuws