De afgelopen maanden kozen veel landen op de wereld voor een lockdown om het coronavirus in te dammen. Het ene land ging daarin verder dan het andere. De universiteit van Oxford zette de verschillen op een rij en concludeert dat het niet altijd zo is dat een strenge lockdown leidt tot een mildere uitkomst van de pandemie.
Volgens de index waren de lockdowns het meest strikt in China, Italië en India. Toch lijkt de strategie in de VS, Brazilië, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland ongeveer hetzelfde, maar met heel verschillende resultaten. Logischerwijs komt dat door verschillen in demografie, de timing van de maatregelen en hoe goed inwoners zich aan de regels hielden.
In de cijfers is ook te zien dat China de touwtjes weer aantrekt, maar ze eigenlijk nooit volledig heeft laten vieren. Hetzelfde geldt voor Zuid-Korea. Verder blijkt dat India en Rusland de maatregelen versoepelden, terwijl het aantal besmettingen opliep.
Opvallend is dat Nederland voor een 'intelligente lockdown' koos, die in de praktijk strenger blijkt dat die van België en Duitsland, althans in de eerste week van mei. Vanaf 11 mei begon de versoepeling.
De index is gebaseerd op negen indicatoren, waaronder schoolsluiting, thuiswerken, het sluiten van grenzen, testbeleid en maatregelen om afstand te houden.
Ga met je muis over onderstaande grafiek en vergelijk de striktheid van de lockdowns. Klik je op het land dan zie je de ontwikkeling van de lockdown in de tijd.