Is het nou friet of patat? Je zult van
een Limburger een ander antwoord krijgen dan een Drent. Maar waar
ligt de patat-frietgrens nou precies? Freelancejournalist Rens van de
Plas (25) dook in zijn vrije tijd in deze fascinerende
frituurmaterie, en heeft de grens nauwkeurig vastgelegd.
Iedereen heeft er een mening over
Van de Plas, zelf een 'hartstochtelijk
frietzegger', heeft 153 menukaarten van Nederlandse cafetaria's en
snackbars onder de loep genomen. Een zaak die adverteert met patat
kreeg een rood bolletje, friet een groene, en frites een geel
bolletje.
De grote rivieren?
“Ik dacht zelf altijd dat de
patat-frietgrens pakweg gelijk liep aan de Waal. Alles erboven patat,
alles eronder friet. Daar is dus weinig van waar: de grens is stukken
beweeglijker en volgt niet per se de loop van de rivieren”,
schrijft Van de Plas op X.
Provinciegrenzen?
“Volgt de patat-frietgrens dan
misschien de provinciegrenzen? Nee, ook dat niet. En zoals deze kaart
bewijst, nadert de patat-frietgrens zelfs de Utrechtse
provinciegrens. De grens ligt een stuk hoger dan ik me persoonlijk
had ingebeeld.”
Frietgebied
“Als we inzoomen op frietgebied, zien
we dat Brabant en Limburg daar natuurlijk volledig in vallen. Maar
ook grote Gelderse steden als Nijmegen en Arnhem maken deel uit van
het frietgebied. Zelfs ver boven de grens, bijvoorbeeld in de stad
Groningen, willen ze nog wel eens af en toe friet zeggen.”
Patatgebied
“Het tegendeel is waar voor het
patatgebied. Beneden de grens zegt er haast niemand patat, dat is
schijnbaar écht iets typisch voor mensen die boven de grens wonen.
Zo bezien is vooral de kruistocht van de frietzeggers aardig
geslaagd”, besluit de Tilburger zijn betoog.