Geen masturbatie, twee keer per week seks, unieke seksspeeltjes: Een tentoonstelling in het Joods Museum Berlijn werpt licht op het seksleven van Joden.
Je zou denken dat het Jodendom, met zijn meer dan 3000 jaar geschiedenis, ook iets te zeggen heeft over iemands liefdesleven, vooral omdat het Jodendom vormende heeft voortgebracht zoals Koning Salomo en Sigmund Freud.
Een tentoonstelling in het Joods Museum Berlijn onderzoekt nu deze vraag en hoe de sociale perceptie van seksualiteit zich in de gemeenschap heeft ontwikkeld.
"Deze tentoonstelling gaat over de relatie van het Jodendom en de Joodse traditie tot veranderende ideeën over seksualiteit, geslacht en lust," legt de in Berlijn gevestigde Duits-Russische publiciste en filmmaker Anna Narinsky uit aan DW.
"Voor seksualiteit, zoals voor elk ander onderwerp in de Joodse traditie, zijn de religieuze wetten niet star, maar worden ze door interpretaties, discussies en impulsen aangepast aan de huidige levensrealiteit en veranderende sociale structuren," vertelde museumdirecteur Hetty Berg.
Laten we beginnen met de "plicht". In tegenstelling tot het christendom en veel andere religies, veroordeelt het jodendom het celibaat streng. Niemand mag zich onttrekken aan het gebod "Weest vruchtbaar en vermenigvuldigt u."
De Torah stelt dat een man drie plichten heeft tegenover zijn vrouw: haar voeden, haar kleden en haar huwelijkse intimiteit schenken. En het liefst minstens twee keer per week. Gebrek aan seks wordt in sommige Talmoedische verhandelingen als voldoende reden voor echtscheiding beschouwd, waarbij alle betalingen aan de vrouw verschuldigd zijn na slechts één week zonder actie in bed.
Tegelijkertijd benadrukken religieuze boeken het belang van de toestemming van een vrouw voor geslachtsgemeenschap: "Als je eindelijk klaar bent voor seksuele gemeenschap, zorg er dan voor dat de intenties van je vrouw overeenkomen met die van jou," staat bijvoorbeeld in de Iggeret Ha-Kodesh, een Kabbalistische tekst uit de 13e eeuw.
De Tora verbiedt echter niet alleen seks voor het huwelijk, maar ook andere activiteiten "zonder de intentie van voortplanting" zoals masturbatie. Dit zou een "verspilling van sperma" zijn.
Vrouwen moeten zich ook onthouden van intimiteit tijdens en na de menstruatie; ze mogen - en moeten – pas zeven dagen na de laatste bloeding en na reiniging in de mikwa, het rituele onderdompelingsbad, terugkeren naar het huwelijksbed.
Bezoekers blijven lang hangen in de kamer met ontroerende videodocumentaires van mannen uit traditionele Joodse families die praten over de vaak zwaarbevochten acceptatie van hun homoseksualiteit.
In een glazen kast ligt de "Shulchan Aruch," een samenvatting van de basisregels die Joodse gelovigen in hun dagelijks leven moeten volgen. Het boek wordt opengeslagen naar een pagina die gaat over toegestane en verboden seksuele praktijken, in het bijzonder het verbod op masturbatie.
"Pas op voor lichamelijke opwinding, dus slaap niet op uw rug of buik met uw gezicht naar beneden. U moet op uw zij slapen om fysieke opwinding te voorkomen," raadt het boek aan. Het is ook niet aan te raden om met z'n tweeën in een bed te slapen. U mag niet naar wilde of gedomesticeerde dieren kijken wanneer mannetjes en vrouwtjes aan het paren zijn, en u mag niet op blote rug rijden, voegt het boek eraan toe.
In een aparte vitrine staat een klein voorwerp dat veel bezoekers doet glimlachen: een stevige metalen ring die over verschillende vingerkootjes wordt geplaatst om te voorkomen dat ze buigen. Dit apparaatje zou 's nachts door mannen gedragen moeten worden om te voorkomen dat ze zichzelf onbedoeld bevredigen in hun slaap.