Drie ministers komen in de Tweede Kamer uitleg geven over het besluit om een "afgebakende groep" van Afghaanse bewakers en beveiligers toch niet toe te laten tot Nederland. Het vorige kabinet besloot eind juni juist de Afghanen wel voor overbrenging in aanmerking te laten komen.
In een kort briefje lieten ministers Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken), Ruben Brekelmans (Defensie) en Marjolein Faber (Asiel en Migratie) vrijdag weten dat het huidige kabinet "een andere afweging" maakt. Een verdere verklaring van de beslissing ontbreekt in de brief aan de Tweede Kamer.
Kati Piri (GroenLinks-PvdA) wil weten wat de onderbouwing is van het besluit dat zij "harteloos en woestmakend" noemde. Het was een motie van haar hand die vorig jaar brede steun kreeg van de Kamer om te kijken of de Afghanen alsnog naar Nederland konden komen. Het onafhankelijke Kamerlid Pieter Omtzigt steunde de motie net als de BBB. De VVD en PVV waren tegen.
Ook onder meer SP, D66 en SGP keren zich tegen het kabinetsbesluit. "Met een slecht onderbouwde brief laat dit kabinet een groep mensen vallen, die in Afghanistan ons ambassadepersoneel hebben beveiligd. Dat is een slecht signaal. Laten we - ook met het oog op toekomstige samenwerkingen in andere landen - juist zuinig zijn op mensen die hun nek voor Nederland hebben uitgestoken", aldus Chris Stoffer (SGP).
Het zou om maximaal 48 bewakers van de Nederlandse ambassade gaan en naar verwachting ongeveer 145 beveiligers van de Nederlandse missie in Uruzgan (2006-2010). Zij zijn nog in Afghanistan. Inclusief het kerngezin zou het dan gaan om 965 Afghanen, staat in de beslisnota die met de Kamerbrief vrijdag is verstuurd. Zij kwamen eerder niet in aanmerking voor evacuatie, maar zouden nu gevaar lopen.
Maar het kunnen er volgens de beslisnota in theorie ook meer zijn. Bij Defensie zijn 914 beveiligers van de missie bekend, waardoor het totaal aantal personen naar 4640 zou kunnen oplopen. Maar van 735 beveiligers is niet bekend waar ze zijn en "een groot deel is naar verwachting inmiddels niet meer in Afghanistan maar in de VS, Australië of Canada", aldus de nota.
Bij het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn sinds eind juni 31 verzoeken van ambassadebewakers en 137 van beveiligers binnengekomen om in aanmerking te komen voor asiel in Nederland. Onduidelijk is nu wat er met deze verzoeken gaat gebeuren.