Het
kabinet zal de dinsdag gesneuvelde zorgwet opnieuw indienen in het parlement. Mocht die dan weer de eindstreep niet halen, dan wil het met een truc de afspraken die het eerder met de zorgsector maakte toch doorzetten.
Dat zeggen bronnen op het Binnenhof. In een brief aan de Tweede Kamer doet premier Mark Rutte de truc niet precies uit de doeken. Rutte schrijft dat als de zorgwet ,,onverhoopt'' opnieuw wordt weggestemd, het kabinet zal overleggen met de Tweede Kamer over hoe het zorgakkoord toch kan worden uitgevoerd.
Volgens bronnen wil het kabinet dan een algemene maatregel van bestuur maken. Die hoeft niet in het parlement te worden behandeld. Algemene maatregelen van bestuur zijn volgens een ingewijde bedoeld voor zaken die niet te voorzien waren.
Het kabinet sloot vorig jaar een akkoord met de zorgsector. Daarin staat onder meer dat de positie van verzekeraars wordt versterkt. Zij krijgen meer zeggenschap over de artsenkeuze van patiënten.
De zorgwet sneuvelde deze week in de Senaat door toedoen van drie PvdA-senatoren. Dat leidde tot een crisis tussen VVD en PvdA. Na dagen onderhandelen zijn de twee regeringspartijen het eens geworden over een oplossing. De zorgwet gaat, met enkele kleine wijzigingen, opnieuw naar Tweede en
Eerste Kamer. Het kabinet gaat er in beginsel vanuit dat de Senaat nu wel zal voorstemmen. Het heeft afspraken gemaakt met de drie PvdA-senatoren.
De bevriende oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP zijn er niet blij mee dat het kabinet zo nodig het parlement wil omzeilen. Het vindt dat staatsrechtelijk niet in de haak. Het kabinet is in de Eerste Kamer aangewezen op steun van deze partijen, omdat het daar geen meerderheid heeft.