UTRECHT (ANP) - Ondanks de groei van het aantal uitwonende studenten na de herinvoering van de basisbeurs, is het kamer- en studiotekort van nu gelijk aan dat van vorig jaar en dus relatief minder: 23.000. Dat zegt kenniscentrum voor studentenhuisvesting Kences, medesamensteller van de Landelijke Monitor Studentenhuisvesting (LMS). Het tekort aan mogelijkheden tot studentenhuisvesting blijft nog wel groeien, maar ook minder dan eerder gevreesd.
Waar het tekort voor 2030 twee jaar geleden nog op 57.000 werd geschat, houdt Kences nu rekening met 42.000 in 2032.
Een en ander is te danken aan de samenwerking van tal van organisaties via het platform Landelijk Actieplan Studentenhuisvesting. Sociale en commerciële vastgoedpartijen, studentenclubs, gemeenten, onderwijsinstellingen en Rijk doen hieraan mee. Door deze samenwerking zijn er nu bouwplannen voor 20.000 tot 30.000 nieuwe studentenwoningen door heel Nederland, telde Kences. In de top twintig grootste studentensteden worden naar verwachting tot en met 2032 14.400 wooneenheden specifiek bestemd voor studenten opgeleverd.
Volgens 'studentenhuisvestingsregisseur' Ardin Mourik komen er ook in andere steden eenheden voor studenten bij, bijvoorbeeld vanaf 2026 in Almere. Daar komen 1750 nieuwe eenheden bij voor studenten uit de omtrek. En ook in Hoofddorp worden 563 nieuwe studio's en kamers gerealiseerd voor mensen die in de omgeving studeren.
Hier zijn nog vooral corporaties mee bezig, maar ook marktpartijen gaan aan de slag, bijvoorbeeld in Eindhoven. Toch zouden die marktpartijen nog wel meer verantwoordelijkheid mogen nemen, vindt Mourik.
De plannen van politiek Den Haag om weer meer particulieren als hospita een kamer te laten verhuren, zijn nog niet in de schattingen meegenomen. Mourik verwacht daar echter veel van. Wel sluit hij niet uit dat er minder aanbod van huurhuizen in het algemeen komt door de recente huurwet van voormalig woonminister Hugo de Jonge, ook al juicht hij het aan banden leggen van bepaalde huurprijzen toe.