Vorig jaar bleek na een strengere controle van de belastingdienst een kwart van de goede doelen in
Nederland niet aan de eisen te voldoen. De afgelopen jaren zijn er door een dergelijke controle 1500 goede doelen verdwenen.
Het is tot nu toe 35.000 organisaties gelukt om de zogenaamde ANBI-status (Algemeen Nut Beogende Instelling) te bemachtigen. Van Bed&Breakfast tot muziekvereniging, allemaal profiteerden ze van tal van belastingvoordelen. Met deze status betaalt een organisatie namelijk geen btw op energie en geen erf- en schenkbelasting. Daarnaast zijn giften aftrekbaar.
Tot voor kort moesten organisaties slechts kunnen aantonen dat ze het algemeen belang aan het dienen waren en dat dat ook het hoofddoel was. Maar de Belastingdienst keek niet zo nauw dus dat was zo voor elkaar.
Nu zijn de regels aangescherpt en de controles opgevoerd. Daardoor zijn er al 6100 organisaties verdwenen, waarvan 1500 na onderzoek van de belastingdienst. De status wordt nu alleen nog verstrekt als organisaties een website hebben, openbaar maken waar het geld naar toe gaat, wie de bestuursleden zijn en hoeveel zij betaald krijgen.
In totaal wordt in Nederland 4,7 miljard euro aan goede doelen gegeven. Het belastingvoordeel voor giften kost de staat zo’n 400 miljoen euro.