Rond Yab Yum, het legendarische bordeel aan het Amsterdamse Singel, sleept de juridische strijd zich voort. Er ligt beslag vanwege een witwasverdenking. Ondertussen eist het voormalige Hells Angel-kopstuk Harry Stoeltie de helft van de bezittingen op, hoewel er inmiddels een nieuwe eigenaar is. Er speelt een emotionele twist tussen twee zwagers. Hoewel de betrokkenen al wat ouder zijn is de rechtszaal terdege beveiligd. Maandag moet definitief duidelijk worden wie de eigenaar is van het vervallen luxe-bordeel.
De laatste strijd rond de ondergang van Yab Yum, het eens zo beroemde Amsterdamse bordeel, is een complex verhaal van juridische gevechten, criminele invloeden, en persoonlijke verraad. Het bordeel, dat decennialang een icoon was in Amsterdam en bekend stond om zijn luxe en exclusiviteit, werd in 2008 gesloten. Dit volgde op een beslissing van de gemeente Amsterdam om de vergunning in te trekken na een Bibob-procedure, waarbij de antecedenten van ondernemers worden nagetrokken. De hoogste rechterlijke instantie in Nederland, de Raad van State, bevestigde in 2009 dat er ernstig gevaar was dat strafbare feiten zouden worden gepleegd, waarmee de sluiting definitief werd.
De teloorgang van Yab Yum werd ingeluid door een reeks gebeurtenissen die begonnen met de verkoop van het bordeel door oprichter Theo Heuft eind vorige eeuw. Heuft verkocht het bordeel aan Hennie Vittali, maar niet voordat het bordeel verwikkeld raakte in een conflict met de topcriminelen Sam Klepper en John Mieremet.
Dit conflict leidde tot geweld en uiteindelijk tot de dood van een Yab Yum-beveiliger. Harrie Stoeltie, een bekende Hells Angel, en zijn zwager Hennie Vittali kochten het bordeel met de intentie om de problemen met Klepper en Mieremet op te lossen, wat hen uiteindelijk lukte door een schuld van Theo Heuft af te lossen.
Na de overname volgden enkele succesvolle jaren, maar de juridische en criminele problemen bleven het bordeel achtervolgen. De gemeente Amsterdam trok de vergunning in vanwege het vermoeden van criminele activiteiten en de invloed van de Hells Angels. Dit leidde tot de definitieve sluiting van Yab Yum in 2008. In de jaren die volgden, werd het eigendom van Yab Yum betwist. Harrie Stoeltie claimde de helft van het eigendomsrecht, terwijl Hennie Vittali en zijn advocaat Klaus Vink ontkenden dat Stoeltie en Vittali samen het bordeel hadden gekocht.
De juridische strijd bereikte een hoogtepunt toen het Openbaar Ministerie (OM) Hennie Vittali beschuldigde van witwassen van crimineel verkregen geld en hem zag als een stroman van Sam Klepper, John Mieremet, en de Hells Angels. In 2020 werd Vittali hiervan vrijgesproken, maar het OM ging in hoger beroep. De uitspraak in dit hoger beroep zou de definitieve afsluiting van de geschiedenis van Yab Yum kunnen betekenen, met de mogelijkheid dat de vervallen en verlaten panden van Yab Yum verbeurd verklaard worden, omdat deze verkregen zouden zijn met crimineel geld.
Deze laatste strijd komende week rond Yab Yum belicht niet alleen de ondergang van een iconisch bordeel maar ook de complexe verwevenheid van criminaliteit, ondernemerschap, en juridische gevechten in de Amsterdamse onderwereld.
: